Tallers de mínimes enginyeries del quotidià
De fet, aquests tallers podem no ser tallers, podem ser també una performance sobre la quotidianitat. Bàsicament és una oportunitat perquè un grup de persones surti buscant trobades fortuïtes de poesia en la realitat, de realitat en la poesia i de diferències entre allò visible i allò invisible. Els Tallers de mínimes enginyeries del quotidià són oberts a l’atzar, el cas i l’ocàs, l’aleatorietat, el fortuït, i la sort. Presenta el teatre com a lloc on s’observa, explorat en una acció que proposa una estratègia d’organització i creació en viu, del que passa, de la poesia del quotidià.
Els tallers estan situats de la manera que els participants són els poetes del quotidià, buscant en el cas, i de cas, en els moviments de la vida mateixa, amb algunes incorporacions situacionals, la possibilitat del desplaçament del que és improbable per al centre d’aquesta pràctica de teatre de carrer i intervenció urbana.
Aquesta proposta deriva d’una investigació sobre l’amistat entre dos Joans, Joan Brossa i João Cabral de Melo Neto, que ha rebut el 2022 la beca BCN CREA 2021 de l’Ajuntament de Barcelona, alimentada per un desig d’una poesia construïda a partir del quotidià aparentment banal i les seves realitats socials, de la vida mateixa elevada per la mirada poètica. Aquesta característica de la poesia d’aquests dos amics, dialoga amb els processos de creació operats per l’ERRO Grupo a les construccions de les seves obres, performances, el Teatre Invisible d’Augusto Boal, l’Environmental Theater de Richard Schechner, els conceptes de site- specific i site-specificity, a més de les seves metodologies etnogràfiques d’observació situada aquí exposades no com exercicis teatrals per a alguna cosa per construir, sinó com a fi en si mateix, l’exercici d’observar el quotidià en juxtaposició a la pròpia actuació als carrers.
El minimalisme d’aquesta proposta és exactament el que l’obre per a diferents tipus de perspectives i creacions de capacitats pràctiques a partir dels carrers i per a una immersió reflexiva de la potència d’alteració de l’ordre social. Estas són les enginyeries possibles que poden ser justament practicades durant aquests tallers que intentan inventar canvis subtils del quotidià, i de les seves percepcions.
Tallers de mínimes enginyeries del quotidià
Creació, producció i execució: ERRO Grupo – Luana Raiter i Pedro Bennaton
Interlocució: Roger Bernat
Suport: Centre d’Estudis i Documentació (CED) del MACBA
Aquest projecte ha rebut una beca “Barcelona Crea” 2021 i les Subvencions per a projectes, activitats i serveis de districte i de ciutat 2023 de l’Ajuntament de Barcelona
Durada aproximada: 1h30 a 2h
Gratuït amb places limitades
11/12/2023 – 17h – Voltants de la Plaça Vicenç Martorell, Raval, Ciutat Vella
Taller A – comença davant del Carrer de les Sitges, 6
Taller à – comença davant del Carrer de les Ramelleres, 17
14/12/2023 – 17h – Voltants dels Jardins de Simone de Beauvoir, Poblenou, Sant Martí
Taller A – comença davant del Carrer de Bilbao, 18
Taller à – comença davant del Passatge de Joaquim Pujol, 14
Talleres de mínimas ingenierías de lo cotidiano
De hecho, estos talleres pueden no ser talleres, pueden ser también una performance sobre el cotidiano. Básicamente es una oportunidad para que un grupo de personas salga buscando encuentros fortuitos de poesía en la realidad, de realidad en la poesía y de diferencias entre lo visible y lo invisible. Los Talleres de mínimas ingenierías de lo cotidiano están abiertos al azar, el caso y el ocaso, la aleatoriedad, el fortuito, y la suerte. Presenta el teatro como lugar donde se observa, explorado en una acción que propone una estrategia de organización y creación en vivo, de lo que ocurre, de la poesía de lo cotidiano.
Los talleres están situados de la forma en que los participantes son los poetas de lo cotidiano, buscando en el acaso, y de caso, en los movimientos de la vida misma, con algunas incorporaciones situacionales, la posibilidad del desplazamiento de lo improbable para el centro de esta práctica de teatro de calle e intervención urbana.
Esta propuesta deriva de una investigación sobre la amistad entre dos Joans, Joan Brossa y João Cabral de Melo Neto, que ha recibido en 2022 la beca BCN CREA 2021 del Ayuntamiento de Barcelona, alimentada por un deseo de una poesía construida a partir de lo cotidiano aparentemente banal y sus realidades sociales, de la vida misma elevada por la mirada poética. Esta característica de la poesía de estos dos amigos, dialoga con los procesos de creación operados por el ERRO Grupo en las construcciones de sus obras, performances, el Teatro Invisible de Augusto Boal, el Environmental Theater de Richard Schechner, los conceptos de site- specific e site-specificity, además de sus metodologías etnográficas de observación situada aquí expuestas no como ejercicios teatrales para algo a ser construido, sino como fin en sí mismo, el ejercicio de observar lo cotidiano en yuxtaposición a la propia actuación en las calles.
El minimalismo de esta propuesta es exactamente lo que le abre para diferentes tipos de perspectivas y creaciones de capacidades prácticas a partir de las calles y para una inmersión reflexiva de la potencia de alteración del orden social. Estas son las ingenierías posibles que pueden ser justamente practicadas durante estos talleres que intentan inventar cambios sutiles de lo cotidiano, y de sus percepciones.
Talleres de mínimas ingenierías de lo cotidiano
Creación, producción y ejecución: ERRO Grupo – Luana Raiter e Pedro Bennaton
Interlocución: Roger Bernat
Apoyo: Centro de Estudios y Documentación (CED) del MACBA
Este proyecto ha recibido una beca “Barcelona Crea” 2021 y las Subvenciones para proyectos, actividades y servicios de distrito y de ciudad 2023 del Ayuntamiento de Barcelona
Duración aproximada: 1h30 a 2h
Gratuito con plazas limitadas
11/12/2023 – 17h – Alrededores de la Plaza Vicenç Martorell, Raval, Ciutat Vella
Taller A – empieza delante del Carrer de les Sitges, 6
Taller à – empieza delante del Carrer de les Ramelleres, 17
14/12/2023 – 17h – Alrededores de los Jardins de Simone de Beauvoir, Poblenou, Sant Martí
Taller A – empieza delante del Carrer de Bilbao, 18
Taller à – empieza delante del Passatge de Joaquim Pujol, 14