Se hace camino al andar, Esther Ferrer, Teatre El Musical, València
‘SE HACE CAMINO AL ANDAR’ ESTHER FERRER
Col.loqui, Performance
DIVENDRES 20 NOV. 20:00 h (COL.LOQUI, obertura de portes mitja hora abans i fins completar aforament).
DIUMENGE 22 NOV. 12:30 h (PERFORMANCE)
GRATUÏT / LA PERFORMANCE ES REALITZARÀ PELS CARRERS DEL BARRI
Teatre El Musical
Plaça del Rosari, 3,
El Cabanyal – Canyamelar.
46011 València.
Esther Ferrer ha desenvolupat una carrera coherent i sòlida com a artista de performance utilitzant múltiples mitjans artístics, el que li ha valgut el reconeixement internacional. Ha rebut el Premi Velázquez d’Arts Plàstiques (2014), el Premi Nacional d’Arts Plàstiques d’Espanya (2008) i el 1999 va ser seleccionada per a representar Espanya en la Biennal de Venècia.
Esther Ferrer proposa realitzar la seua acció amb un grup de veïnes i veïns del Cabanyal-Canyamelar al mateix barri, convocats des de la Plataforma Salvem El Cabanyal en contacte amb el projecte. El resultat serà un mapatge poètic dels trajectes dels habitants del Cabanyal.
En la conferència, Esther Ferrer exposarà el camp d’investigació proposat pel projecte: «En esta ocasió, tenint en compte la mobilització que durant tants anys el veïnat del Cabanyal ha mantingut, el camí recorregut des de la primera presa de consciència de la situació fins al resultat final —com deia Oteiza, l’escultor basc, “de fracàs en fracàs fins a l’èxit final”—. Em semblava oportú afirmar-ho deixant les empremtes dels que ho van aconseguir».
La xarrada i l’acció d’Esther Ferrer al Cabanyal-Canyamelar formen part de Territorios compartibles / la vida en escena. Es tracta d’un projecte de Paula Valero que tindrà continuïtat durant tota la temporada al Teatre El Musical i que proposa desplegar un camp d’intervenció i investigació sobre pràctiques escèniques que superen els marges del propi teatre cap a l’esfera pública del barri. Es convida artistes, arquitectes, directors teatrals i teòrics de diferents àmbits a generar una activitat de trobada amb el veïnat del barri i el públic en general.
Les següents accions d’este projecte tindran lloc al desembre. El divendres dia 11 serà la conferència de Leónidas Martín sobre “Modes artístics d’intervindre el relat dominant”. I el diumenge 13 de desembre, la performance de Paula Valero anomenada Transformismos.
“La dinàmica de resistència del barri del Cabanyal és un exemple tangible de l’eficàcia de la societat civil quan decidix mobilitzar-se col.lectivament i positivament: les veïnes i veïns han escenificat la lluita de les seues vides, la seua intimitat, intentant salvar les seues vivendes. Volem partir del desig dels habitants per recuperar i integrar el seu espai privat cap a un espai social actiu que els aculla i provocar un territori compartible on plantejar-nos com podem recuperar el nostre món perquè arribe a ser de nou el nostre món”.
Paula Valero
Per a més informació sobre Territorios compartibles / la vida en escena: http://territorioscompartibles.weebly.com