Antic Teatre, La roda de premsa presencial: 15 de gener de 2025, a les 12h

Nota de premsa. / català i castellà

Barcelona, 15 de gener de 2025 a les 12h.

Antic Teatre
2025: ASSEGURANT LA PERMANÈNCIA DEL PROJECTE DE L’ANTIC

ARRISCAR EL COS – EL COS ÉS POLÍTIC – LA POLÍTICA ÉS ESCENA – L’ESCENA HO ÉS TOT

SOBREVIURE, CONSOLIDAR I PRESERVAR

Us convoquem a la roda de premsa presencial que tindrà lloc el proper 15 de gener de 2025, a les 12h, a la seu de l’Antic Teatre (Verdaguer i Callís 12, Barcelona).

És una oportunitat per informar-vos sobre els avenços i reptes del nostre projecte. També serà un acte polític i social, i us parlarem de la nostra lluita per la supervivència de l’espai i per la continuïtat del projecte de l’Antic Teatre. D’aquesta continuïtat depèn la consolidació d’un espai de referència per a les avantguardes escèniques a la ciutat de Barcelona. Es tracta també de la preservació d’un espai de resistència contra la gentrificació i l’especulació urbanística al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera.

Finalitzarem l’acte amb un brindis.

LA VOSTRA PRESÈNCIA I SUPORT SÓN FONAMENTALS PER CONTINUAR FENT DE L’ANTIC TEATRE UN PROJECTE VIU, ENGRESCADOR I PARTICIPATIU.

El 2025, l’Antic Teatre farà 22 anys com a espai de cultura de base a Barcelona, sorgit espontàniament
de la lliure iniciativa independent i ciutadana. Manté un compromís constant amb la CULTURA COM A BÉ DE PRIMERA NECESSITAT, amb l’art i l’educació, on l’aposta artística pel risc, l’experimentació i la recerca implica un posicionament polític.

L’Antic Teatre opta per un model de centre social i cultural on l’arrelament té un paper fonamental i vertebrador: avui ningú nega que es tracta d’un dels principals agents dinamitzadors del barri del Casc Antic.

Ha vetllat per la conservació de l’espai físic que ocupa, enfortint el territori mitjançant la recuperació d’un espai arquitectònic abandonat, d’indubtable valor històric, i fomentant la relació amb els habitants del barri. Això es va materialitzar en la creació i la lluita pel sosteniment d’aquest centre social i cultural accessible a la ciutadania, en diàleg constant amb el veïnat i el teixit associatiu de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera (a Ciutat Vella).

Per això, la nostra lluita és també la lluita d’una ciutat ferida per la gentrificació, fruit d’un turisme massiu i ofegador.

Per tal de resistir i de protegir aquest teixit social i cultural, nosaltres aixequem contextos de trobada i de implicació mútua.

L’Antic Teatre és un nus ferm de relacions i trobades per al barri, la ciutat, el públic i els artistes, més enllà de la simple exhibició.
LA PROMESA
Han passat dos anys des de la històrica roda de premsa celebrada amb motiu dels 20 anys de l’Antic Teatre, en el curs de la qual l’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau (Barcelona en Comú), que hi era present, va anunciar que l’Ajuntament de Barcelona garantiria el futur de l’Antic Teatre, convertint-lo en un equipament públic. Seria el quart espai de la ciutat a integrar-se a la xarxa de Cases de Cultura.

Aquest compromís assegurava la continuïtat del projecte social i cultural a Verdaguer i Callís 12, i allunyava l’Antic Teatre de l’amenaça que suposava l’anunci, a finals de 2019, de la voluntat declarada de la propietat de l’immoble de forçar una pujada del lloguer del 500%. Aquesta condició, completament inassumible econòmicament, havia posat en risc la supervivència del projecte.

ELS DARRERS PASSOS
L’anunci del pas de l’Antic Teatre d’espai de Cultura de Base a Casa de la Cultura de la Ciutat ha continuat el seu recorregut administratiu durant aquests dos anys passats. El 2024, es va aprovar el procediment d’expropiació de l’Antic Teatre per part de l’Ajuntament de Barcelona, tal com s’havia acordat de manera provisional al Ple del Consell Municipal el 28 d’abril de 2023 i es va ratificar definitivament el 20 de desembre de 2023 per la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, un òrgan depenent de la Generalitat de Catalunya.

Tota la informació sobre el procés d’expropiació de l’Antic Teatre és pública i es pot consultar pas a pas al Portal d’Informació Urbanística (PIU) de l’Ajuntament:
https://ajuntament.barcelona.cat/informaciourbanistica/cerca/es/fitxa/B1764/–/–/ap/

L’ESPERA
Arribat l’any 2025, l’Ajuntament de Barcelona diu que garantirà la continuïtat i transformació de l’Antic Teatre en un projecte de ciutat. Romanem, doncs, a l’espera d’avançar en la integració de l’Antic Teatre dins de la xarxa de Cases de Cultura. Igualment, seguim molt amatents als propers passos en l’execució de l’expropiació acordada definitivament, i confiem en que la voluntat política es mantindrà ferma. Disposem de dos anys, ja que la nostra permanència depèn, mentrestant, del contracte de lloguer que fineix el desembre de 2026.

La lluita continua, doncs. Podeu consultar-ne una cronologia a: La lluita per l’espai 2025
____________________________________________
L’ANTIC NO PROGRAMA GENT MORTA

L’escena contemporània a l’Antic Teatre es defineix per les arts en viu, la interdisciplinarietat, una mirada artística amb abast internacional i acció local, i per ser un trampolí per a la creació emergent. Aposta per la innovació i la coherència escènica, alhora que aborda de manera directa els grans debats socials i polítics actuals; Com el gènere, la decolonialitat, l’edatisme, l’aporofòbia, l’antifeixisme o la gentrificació. Aquest enfocament garanteix una alta representació de dones, dissidents de gènere, comunitats migrants, persones grans i en situació de vulnerabilitat, amb una clara perspectiva de classe.

L’Antic també dona espai a les escenes minoritàries, com les disciplines híbrides, el circ, la dansa i l’autoria catalana, consolidant-se com un punt de referència per a les noves narratives escèniques. Avui dia, aquest projecte global sobreviu gràcies a l’esforç de nombroses persones que hi creuen, incloent-hi artistes reconeguts de l’escena contemporània. Amb 22 anys d’història, l’Antic ha estat la llar de companyies que han crescut fins a consolidar-se com a referents a les arts escèniques europees.

XARXA:
Recentment, hem entrat a formar part de la xarxa ArtiBarri, consolidant el nostre compromís amb la cultura de base. Aquest compromís amb la Cultura de base també es demostra amb el nostre suport a iniciatives com la FAC DAC (Federació d’Associacions i Col.lectius de Dansa Amateur i Comunitària).

La col·laboració i el treball en xarxa són fonamentals per a l’Antic Teatre. Aquesta filosofia ens permet mantenir un diàleg constant amb estructures escèniques de referència a la ciutat i el territori, alhora que reforcem la nostra presència en projectes locals, nacionals i internacionals. Estem en Xarxa amb: Onelteatrebatega, Associació de veïns del Casc Antic, Pla Comunitari del Casc Antic, ADETCATrans Europe Halles, International Network for Contemporary Performing Arts (IETM).

Aquest teixit de col·laboracions ens permet continuar desenvolupant vincles amb institucions com Festival GREC, el Festival SÂLMON d’arts vives, Dansa Metropolitana, Influx Festival, La Poderosa, Col·lectiu NyamNyam, La Caldera, La Central del Circ, Nau Bostik, el Konvent de Cal Rosal, La Unió Santcugatenca, TNT i Temporada Alta, Casal de Joves del Palau Alòs, El Consulado (València), SNDO (School for New Dance Development de Amsterdam), entre d’altres.

L’ART RADICAL, ACTUAL I COMUNITARI
Presentarem la programació d’activitats artístiques i socials per al 2025.

Ja som al 2025 i l’AnticTeatre reafirma el seu compromís amb les arts en viu com a espai de producció, exhibició i reflexió social. Durant la temporada de gener a juliol, acollirem 24 companyies que oferiran visions diverses i innovadores de les dramatúrgies contemporànies, mantenint el focus en la interdisciplinarietat, la recerca i l’experimentació, tal i com queda exposat al dossier de la programació 2025 que podeu veure clicant aquí.

Aquesta temporada reafirmarem el nostre compromís amb la producción juntament amb Macarena Recuerda Shepherd i la seva ¿Y si fuera una película?, i exhibirem dues de les nostres produccions: Masha de la cia Palimsesta Danses Romàntiques de la companyia Montdedutor.

Aquest any, apostem per la producción pròpia i per col·laboracions que combinen l’art emergent amb figures consolidades de l’escena contemporània. La programació abordarà temes rellevants com el poder, la tecnologia, el consumisme o la perspectiva de gènere, posant sobre l’escenari reflexions que connecten directament amb els grans debats socials actuals. A més, explorarem nous formats, llenguatges híbrids i propostes interdisciplinàries que reforcen la connexió entre àmbits locals, nacionals i internacionals.

Donarem el tret de sortida de la temporada amb teatre social – FundacióArrels- fins a les arts del circ i la dansa. Tampoc faltaran moments per a la ironia i la provocació amb activitats especials com les Jornades de Punk i Hardcore, les píndoles mensuals de Roger Peláez, la singular obra artística de Víctor Guerrero o els espectacles d’alt contingut performatiu i comunitari, consolidant l’Antic com un espai on l’art és radical, actual i essencialment sincronitzat amb el pols de la societat.

COMUNITAT I EDUCACIÓ: L’ESSÈNCIA DE L’ANTIC

El nostre Grup Artístic Comunitari, format per les “ia@s de l’Antic”, explorarà nous llenguatges amb el suport de Víctor Guerrero i prepararà sorpreses per al nostre aniversari (diada de Sant Jordi, 23 d’abril). Enfortirem la connexió entre artistes i comunitat mitjançant tallers i sessions que aportin noves perspectives creatives.

Seguirem treballant amb el Feedback Method desenvolupat per DAS Theatre d’Amsterdam i reforçarem els vincles amb comunitats educatives amb matinals, tallers i trobades amb artistes. L’educació és un fonament essencial per a l’Antic, que aposta per crear una xarxa de coneixement al voltant de les arts escèniques contemporànies.

L’AnticTeatre també és un espai obert a la comunitat, i per això posem a disposició la nostra sala com a lloc per a la crítica i la reflexió sobre tot allò que l’actualitat ens ofereix.
______________________________________________
Enllaços:

Roda de premsa presencial:
Dimecres, 15 de gener de 2025, a les 12:00 h a l’Antic Teatre, Verdaguer i Callís 12, 08003 Barcelona
Confirmeu la vostra assistència acomunicacio@anticteatre.com

Mes informació sobre la programació i el projecte: www.anticteatre.com

Documents de consulta:
• La lluita per l’espai 2025

• Dossier de la programació 2025

• Nota de premsa CAT/CAST

Contacte: comunicacio@anticteatre.com | Tel. 93 315 23 54
Instagram: @anticteatre.nou | Facebook: @AnticTeatreBCN | Twitter: @lasaladelanena


Nota de prensa. / CASTELLANO

Barcelona, 15 de enero de 2025 a las 12h.

Antic Teatre
2025: ASEGURANDO LA PERMANENCIA DEL PROYECTO DEL ANTIC

ARRIESGAR EL CUERPO – EL CUERPO ES POLÍTICO – LA POLÍTICA ES ESCENA – LA ESCENA LO ES TODO

SOBREVIVIR, CONSOLIDAR Y PRESERVAR

Os convocamos a la rueda de prensa presencial que tendrá lugar el próximo miércoles 15 de enero de 2025, a las 12h, en la sede del Antic Teatre (Verdaguer i Callís 12, Barcelona).

Es una oportunidad para informaros sobre los avances y retos de nuestro proyecto. También será un acto político y social, y os hablaremos de nuestra lucha por la supervivencia del espacio y por la continuidad del proyecto del Antic Teatre. De esta continuidad depende la consolidación de un espacio de referencia para las vanguardias escénicas en la ciudad de Barcelona. Se trata también de la preservación de un espacio de resistencia contra la gentrificación y la especulación urbanística en el barrio de Sant Pere, Santa Caterina y la Ribera.

Finalizaremos el acto con un brindis.

VUESTRA PRESENCIA Y APOYO SON FUNDAMENTALES PARA CONTINUAR HACIENDO DEL ANTIC TEATRE UN PROYECTO VIVO, ILUSIONANTE Y PARTICIPATIVO.

En 2025, el Antic Teatre cumplirá 22 años como espacio de cultura de base en Barcelona, surgido espontáneamente de la libre iniciativa independiente y ciudadana. Mantiene un compromiso constante con la CULTURA COMO BIEN DE PRIMERA NECESIDAD, con el arte y la educación, donde la apuesta artística por el riesgo, la experimentación y la investigación implica una posición política.

El Antic Teatre opta por un modelo de centro social y cultural donde el arraigo tiene un papel fundamental y vertebrador: hoy nadie niega que se trata de uno de los principales agentes dinamizadores del barrio del Casc Antic.

Ha velado por la conservación del espacio físico que ocupa, fortaleciendo el territorio mediante la recuperación de un espacio arquitectónico abandonado, de indudable valor histórico, y fomentando la relación con los habitantes del barrio. Esto se materializó en la creación y la lucha por el sostenimiento de este centro social y cultural accesible a la ciudadanía, en diálogo constante con el vecindario y el tejido asociativo de Sant Pere, Santa Caterina y la Ribera (en Ciutat Vella).

Por eso, nuestra lucha es también la lucha de una ciudad herida por la gentrificación, fruto de un turismo masivo y asfixiante.

Para resistir y proteger este tejido social y cultural, nosotros creamos contextos de encuentro e implicación mutua.

El Antic Teatre es un nudo firme de relaciones y encuentros para el barrio, la ciudad, el público y los artistas, más allá de la simple exhibición.

LA PROMESA

Han pasado dos años desde la histórica rueda de prensa celebrada con motivo de los 20 años del Antic Teatre, en el curso de la cual la exalcaldesa de Barcelona, Ada Colau (Barcelona en Comú), que estuvo presente, anunció que el Ayuntamiento de Barcelona garantizaría el futuro del Antic Teatre, convirtiéndolo en un equipamiento público. Sería el cuarto espacio de la ciudad en integrarse a la red de Casas de Cultura.

Este compromiso aseguraba la continuidad del proyecto social y cultural en Verdaguer i Callís 12, y alejaba al Antic Teatre de la amenaza que suponía el anuncio, a finales de 2019, de la voluntad declarada de la propiedad del inmueble de forzar una subida del alquiler del 500%. Esta condición, completamente inasumible económicamente, había puesto en riesgo la supervivencia del proyecto.

LOS ÚLTIMOS PASOS

El anuncio del paso del Antic Teatre de espacio de Cultura de Base a Casa de la Cultura de la Ciudad ha continuado su recorrido administrativo durante estos dos años pasados.

En 2024, se aprobó el procedimiento de expropiación del Antic Teatre por parte del Ayuntamiento de Barcelona, tal como se había acordado de manera provisional en el Pleno del Consejo Municipal el 28 de abril de 2023 y se ratificó definitivamente el 20 de diciembre de 2023 por la Subcomisión de Urbanismo de Barcelona, un órgano dependiente de la Generalitat de Catalunya.

Toda la información sobre el proceso de expropiación del Antic Teatre es pública y se puede consultar paso a paso en el Portal d’Informació Urbanística (PIU) del Ayuntamiento:
https://ajuntament.barcelona.cat/informaciourbanistica/cerca/es/fitxa/B1764/–/–/ap/

LA ESPERA

Llegado el año 2025, el Ayuntamiento de Barcelona dice que garantizará la continuidad y transformación del Antic Teatre en un proyecto de ciudad. Permanecemos, pues, a la espera de avanzar en la integración del Antic Teatre dentro de la red de Casas de Cultura. Igualmente, seguimos atentamente los próximos pasos en la ejecución de la expropiación acordada definitivamente, y confiamos en que la voluntad política se mantendrá firme. Disponemos de dos años, ya que nuestra permanencia depende, mientras tanto, del contrato de alquiler que finaliza en diciembre de 2026.

La lucha, pues, continua. Podéis consultar una cronología en La lluita per l’espai 2025
_______________________________________________
EL ANTIC NO PROGRAMA GENTE MUERTA

La escena contemporánea en el Antic Teatre se define por las artes en vivo, la interdisciplinariedad, una mirada artística con alcance internacional y acción local, y por ser un trampolín para la creación emergente. Apuesta por la innovación y la coherencia escénica, a la vez que aborda de manera directa los grandes debates sociales y políticos actuales; como el género, la decolonialidad, el edadismo, la aporofobia, el antifascismo o la gentrificación. Este enfoque garantiza una alta representación de mujeres, disidentes de género, comunidades migrantes, personas mayores y en situación de vulnerabilidad, con una clara perspectiva de clase.

El Antic también da espacio a las escenas minoritarias, como las disciplinas híbridas, el circo, la danza y la autoría catalana, consolidándose como un punto de referencia para las nuevas narrativas escénicas. Hoy en día, este proyecto global sobrevive gracias al esfuerzo de numerosas personas que creen en él, incluyendo a artistas reconocidos de la escena contemporánea. Con 22 años de historia, el Antic ha sido el hogar de compañías que han crecido hasta consolidarse como referentes en las artes escénicas europeas.

 

REDES:

Recientemente, hemos entrado a formar parte de la red ArtiBarri, consolidando nuestro compromiso con la cultura de base. Este compromiso con la Cultura de base también se demuestra con nuestro apoyo a iniciativas como la FAC DAC (Federació d’Associacions i Col.lectius de Dansa Amateur i Comunitària).

La colaboración y el trabajo en red son fundamentales para el Antic Teatre. Esta filosofía nos permite mantener un diálogo constante con estructuras escénicas de referencia en la ciudad y el territorio, a la vez que reforzamos nuestra presencia en proyectos locales, nacionales e internacionales.

Estamos en red con: Onelteatrebatega, Associació de veïns del Casc Antic, Pla Comunitari del Casc Antic, ADETCATrans Europe Halles, International Network for Contemporary Performing Arts (IETM).

Este tejido de colaboraciones nos permite continuar desarrollando vínculos con instituciones como Festival Grec, el Festival SÂLMON de artes vivas, Dansa Metropolitana, Influx Festival, La Poderosa, Colectivo NyamNyam, La Caldera, La Central del Circ, Nau Bostik, el Konvent de Cal Rosal, La Unió Santcugatenca, TNT y Temporada Alta, Casal de Jóvenes del Palau Alòs, Consulado (Valencia), SNDO (School for New Dance Development de Amsterdam), entre otros.

 

ARTE RADICAL, ACTUAL Y COMUNITARIO
Presentaremos la programación de activides artísticas y sociales para 2025.

Ya estamos en 2025 y el Antic Teatre reafirma su compromiso con las artes en vivo como espacio de producción, exhibición y reflexión social. Durante la temporada de enero a julio, acogeremos 24 compañías que ofrecerán visiones diversas e innovadoras de las dramaturgias contemporáneas, manteniendo el foco en la interdisciplinariedad, la investigación y la experimentación, tal y como queda expuesto en el dossier de la programación 2025 que podéis ver clicando aquí.

Esta temporada reafirmaremos nuestro compromiso con la producción junto con Macarena Recuerda Shepherd y su ¿Y si fuera una película?, y exhibiremos dos de nuestras producciones: Masha de la Cía Palimsesta y Danzas Románticas de la compañía Montdedutor.

Este año, apostamos por la producción propia y por colaboraciones que combinan el arte emergente con figuras consolidadas de la escena contemporánea. La programación abordará temas relevantes como el poder, la tecnología, el consumismo o la perspectiva de género, poniendo sobre el escenario reflexiones que conectan directamente con los grandes debates sociales actuales. Además, exploraremos nuevos formatos, lenguajes híbridos y propuestas interdisciplinarias que refuercen la conexión entre ámbitos locales, nacionales e internacionales.

Daremos el pistoletazo de salida de la temporada con teatro social – Fundación Arrels- hasta las artes del circo y la danza. Tampoco faltarán momentos para la ironía y la provocación con actividades especiales como las Jornadas de Punk y Hardcore, las píldoras mensuales de Roger Peláez, la singular obra artística de Víctor Guerrero o los espectáculos de alto contenido performativo y comunitario, consolidando el Antic como un espacio donde el arte es radical, actual y esencialmente sincronizado con el pulso de la sociedad.

 

COMUNIDAD Y EDUCACIÓN: LA ESENCIA DEL ANTIC

Nuestro Grupo Artístico Comunitario, formado por las “ia@s del Antic”, explorará nuevos lenguajes con el apoyo de Víctor Guerrero y preparará sorpresas para nuestro aniversario (diada de Sant Jordi, 23 de abril). Fortaleceremos la conexión entre artistas y comunidad mediante talleres y sesiones que aporten nuevas perspectivas creativas.

Seguiremos trabajando con el Feedback Method desarrollado por DAS Theatre de Ámsterdam y reforzaremos los vínculos con comunidades educativas con sesiones matinales, talleres y encuentros con artistas. La educación es un fundamento esencial para el Antic, que apuesta por crear una red de conocimiento alrededor de las artes escénicas contemporáneas.

El Antic Teatre también es un espacio abierto a la comunidad, y por eso ponemos a disposición nuestra sala como lugar para la crítica y la reflexión sobre todo lo que la actualidad nos ofrece.

______________________________________________

Enlaces:

Rueda de prensa presencial:
Miércoles, 15 de enero de 2025, a las 12:00 h en el AnticTeatre, Verdaguer i Callís 12, 08003 Barcelona
Podéis confirmar vuestra asistencia encomunicacio@anticteatre.com

Más información sobre la programación y el proyecto: www.anticteatre.com

Documentos de consulta:
• La lluita per l’espai 2025

• Dossier de la programació 2025

• Nota de prensa CAT/CAST

Contacto: comunicacio@anticteatre.com | Tel. 93 315 23 54
Instagram: @anticteatre.nou | Facebook: @AnticTeatreBCN | Twitter: @lasaladelanena