Barcelona exploraDANSA a tragantDANSA: cursos ESTIU 2014: Juny – Juliol – Setembre

postal bona copia

graella cursos

Com aprenem? Com rebem coneixement i experiències?

Aquest estiu t’oferim diferents propostes de cursos que abracen enfocaments específics en les seves metodologies d’aprenentatge. Es tracta de mètodes que, malgrat alguns d’ells no són gaire coneguts al nostre territori, gaudeixen de gran reconeixement internacional.

Entre els diferents cursos trobareu propostes adients per a professionals i semi-professionals i també per a  gent amb diferents nivells d’experiència.

Les diferents propostes s’emmarquen dins les àrees de treball que venim programant a tragantDansa:

1. Tècnica de moviment i entrenament, 2. Treball en la creació, i 3. Cos, consciència i moviment.

Per aquest estiu et proposem els següents cursos:

1. Tècnica de moviment i entrenament
Dansa contemporània: nivell d’iniciació, intermig, avançat
Entrenament Body Weather
Axis Syllabus
Moviment & Contact Improvisation

2. Treball en la creació
Inter-media Choreography
Improvisació  amb moviment, veu i paraula
Laboratori  de composició
L’acció dansada

3. Cos, consciència i moviment
Body Mind Centering (BMC)
Tècnica Alexander en moviment
Qi Dance

JUNY


26 i 27 juny

INTER- MEDIA CHOREOGRAPHY. Text, imatge i moviment
amb Sara Wookey
dijous i divendres 26 i 27 de juny, de 10 a 14h

preu: 65€ (10% dte socis APdC)

àrea de treball: treball en la creació
experiència necessària: mínim nivell intermig en tècnica de moviment i/o improvisació-creació

Aquest curs és una plataforma per connectar amb text, imatge i moviment dins la construcció en dansa, per tal d’ampliar el propi concepte de què pot ser la coreografia. Ofereix als creadors de la dansa mètodes per desenvolupar material personal a través de 3 mitjans i estratègies per combinar-los en una forma performativa  ‘inter-media’. Com que aquest curs manté les seves arrels en la dansa i la seva habilitat per explicar narratives no-lineals des de l’abstracció, l’ús de juxtaposició entre els tres mitjans serà utilitzada per tal de fugir del clixé i la representació. Aquest treball té els seus fonaments en els mètodes dels artistes de la Judson Dance Theater i ofereix un treball adequat per contexts renovadors per la dansa tals com espais de museus o galeries.

Començarem el dia amb un escalfament i treball rigorós de moviment que ens portarà a escriure i discutir sobre la practica del treball ‘inter-media’ i els contexts de les performances. Al final, els participants hauran creat peces curtes que podran ser compartides entre el grup.

Sara WOOKEY (EE.UU.) Directora Artística de Wookey Works Studio, una organització paraigua pel treball creatiu a través de sectors educacionals i comercials sense ànim de lucre dels Estats Units, Canada, i Europa. El seu projecte més recent reDANCE, és una plataforma de treballs icones de dansa i processos de l’Era de la Judson Dance Theater, actuats per artistes/ballarins d’altres generacions. Va viure i treballar a Amsterdam, on va crear més de 12 treballs de dansa-teatre i va  ensenyar a la Amsterdam School for the arts des de 1996 – 2006. Des del seu retorn a Los Angeles el seu treball s’ha presentat entre altres llocs a Links Hall in Chicago, the Hammer Museum i  REDCAT a Los Angeles i ha estat col•laborant amb artistes en projectes d’art publics.

Té un Bachelors en Dansa de la Ohio State University i un Màster of Fine Arts de la Universitat de California, Los Angeles i és una artista convidada regularment al California Institute of the Arts. A més és membre fundadora de la  Choreographers Working Group i una dels cinc membres certificades per transmetre Trio A (1966) de Yvonne Rainer. For more information: www.sarawookey.com

 

JULIOL  


 

Setmana 1 | 30 juny – 4 juliol

 

DANSA CONTEMPORÀNIA. Planejar el moviment (nivell intermig alt i avançat)
amb Natalia Jiménez
de dilluns a divendres, del 30 al 4 de juliol, de 9:30 a 11:30h

preu: 70€ (10% dte socis APdC)

àrea de treball:  tècnica del moviment i entrenament
experiència necessària: nivell avançat o intermig alt en dansa contemporània

Aquestes classes proposen un entrenament que busca un coneixement més precís del propi cos a través del moviment, despertant un cos perceptiu capaç d’estar atent a diferents plànols d’atenció i en relació amb el medi. L’eix crani, columna vertebral i pelvis són el sistema referencial d’aquests entrenaments. Posarem en pràctica la relació d’aquest eix central amb la perifèria de les extremitats, mobilitzant els eixos i els plànols del cos en l’espai a través de seqüències de moviment. Ens enfocarem en l’estudi de seqüències coreogràfiques desglossant-les i extraient la seva mecànica, canviant la lògica del recorregut i variant la rítmica amb la finalitat de desxifrar el coneixement que contenen.

Proposarem un espai dirigit a la improvisació com a punt de partida per moure’ns des del plaer i prendre decisions que s’articulin en seqüències de moviment concretes i espontànies al mateix temps.

Natalia JIMÉNEZ (Jaen/Barcelona) Treballa com a intèrpret a les companyies cia Mudances (Barcelona), Balleto de Cerdeña (Itàlia), Compañía Bebeto Cidra (Barcelona), Cia Iliacan (Barcelona), Ex-Nihilo (Francia), CompañíaMetros, Vértebro-teatro, projecte Caldera Express’08 amb el coreògraf Jeremy Wade, entre altres. Co-creadora junt amb la Iris Heitzinger del projecte L_ENTES, una coproducció del festival Neo. Co-direcció junt amb la Xus Picher Destinatarias&Cia, projecte itinerant (Chile- Costa Rica-España) i col•laboració amb artistes d’altres disciplines. Col•labora amb altres artistes independents com Guido Tuveri, Angel Zotes, Mercé Moreno, Ángel Durán, Pep Durán i Leticia Moy (antropòloga). Exerceix com a formadora de l’associació Trans-formas de Teatro Social y del Oprimido amb col•lectius de problemàtica social. Imparteix classes de tècnica de dansa contemporània i improvisació en centres de formació i creació com La Caldera (Barcelona), Area (Barcelona), Ramón Solé (Barcelona), Conservatorio profesional de Valladolid i Universidad Popular (Jaen). Imparteix tallers intensius de dansa a professionals i amateurs actors, ballarins a Catalunya, Espanya, Itàlia, Costa Rica i Xile.

 

IMPROVISACIÓ amb moviment, veu i paraula

amb Dominik Borucki
de dilluns a divendres, del 30 al 4 de juliol, de 18 a 20h
preu: 70€

àrea de treball:  treball en la creació
experiència: diferents nivells, però cal tenir una base en treballs de moviment o arts escèniques

Treballarem la improvisació com art independent a escena, entrenant el nostre observador intern i la nostra presència per crear instantàniament. Cerquem fomentar un estat ‘neutral’ i pre -verbal, basat en el sentir com a punt de partida. Es un estat d’escolta, d’estar relaxats, desperts i disponibles per entrar en acció, completant allò que succeeix dins nostre, en el grup i a l’espai, i fent servir les possibilitats del nostre cos amb el moviment, la paraula i la veu com a mitjans d’expressió.

En la improvisació podem crear diferents històries, pel•lícules, personatges, qualitats, atmosferes i existències entre realitat i joc. En ella desenvolupem i investiguem tant les possibilitats de moviment del nostre cos com la nostre intel•ligència emocional, imaginativa i relacional. Juguem amb el nostre potencial creador. Però per crear hem d’estar disposats a expressar-nos. Quan ens atrevim a expressar i sentir l’expressió, podem escollir allò què volem crear i com ens volem relacionar.  Aquest curs juga amb elements de l’ Action Theater de Ruth Zaporah.

Dominik BORUCKI (Alemanya/Barcelona) És ballarí, coreògraf i professor de dansa. El seu especial interès és la improvisació com art per comunicar-se amb els altres i amb sí mateix. Ha treballat amb la Compagnia Buffo (Osnabrück/Alemania), Paulo Henrique (Lisboa para Expo 98), David Zambrano (Nueva York), Brigitta Ernst (Berlín), i  Cia. Lapsus de Alexis Eupierre (Barcelona). Ha dirigit i creat  els espectacles: ¿Qué tal estás? -we don’t have video yet-, What’s Up?, El arte de volar, i els solos I Am My Own Television i  La vecina (interior). Imparteix cursos de dansa en Movement Research (Nueva York), Danzarte (Las Palmas), bewegungs-art-freiburg, La Caldera (Barcelona), CEM (Lisboa), Estudio 3 (Madrid), Moving Art (Colonia), Tanzfabrik (Berlín), Tanzhaus NRW (Dusseldorf), Ials (Roma), Galili Dance Company (Groningen), Dansens Hus (Copenhagen), entre altres espais.

 

Setmana 2 i 3 |  7 – 18 juliol

 

DANSA CONTEMPORÀNIA. Nivell intermig
amb Roser Tutusaus
de dilluns a divendres, del 7 al 18 de Juliol, de 9:30 a 11h

preu: 100€ (tot) / 55€ (una setmana)

àrea de treball: tècnica del moviment i entrenament
experiència necessària: mínim nivell intermig en Dansa Contemporània

Aquest taller té com a eix central entendre el cos com una eina comunicativa. Durant les classes treballarem diversos exercicis de moviment dinàmics i àgils on posarem l’èmfasi en l’ús del pes, les espirals, la direccionalitat, l’impuls i l’aprofitament de l’energia que ens permeti moure’ns amb la màxima eficiència corporal i l’esforç muscular necessari. Pararem atenció en el reconeixement de la pròpia intel•ligència corporal, l’instint i la presa de decisions a l’hora de realitzar qualsevol exercici tècnic. Com et vols moure?

D’altra banda, també realitzarem diverses propostes de joc en parella i en grup, encaminades a obrir la connexió entre el moviment, la imaginació, l’expressió  i el diàleg comunicatiu.

Roser TUTUSAUS (Barcelona) És creadora, ballarina, professora de dansa i estudiant. Al 2010 es llicencia en BA of Dance a Artez DansAcademie d’Arnhem (Holanda) on ja comença a desenvolupar el seu interès en la creació escènica. Tot i que paral•lelament i des de llavors segueix formant-se amb professors d’arreu del món. A Holanda treballa amb la Companyia Anouk van Dijk Dc. i amb artistes independents com Giulio D’Anna, Anouke de Groot, Erik Kaiel o Piet Rogie. 

Al 2011 es trasllada a Barcelona on forma part de la companyia Trànsit Dansa fins al 2012. Des de llavors, combina la col•laboració amb altres artistes independents com el col•lectiu Lamajara o la companyia CamaraLucida i desenvolupa el seu propi treball artístic amb col•laboració d’altres artistes com Joan Català o Laia Santanach així com el seu primer solo “SIMUN”, resultat d’una residència a tragantPROCESSOS a l’espai tragantDansa, i que participa en el festival In Situ, MIT’S o Perpetracions. Actualment, formarà part de la nova creació de Guy Nader y Maria Campos, Roser López Espinosa i treballarà amb Roberto Olivan. També es troba en procès de creació de la seva segona proposta escènica en solitari “És canon”, on desenvolupa un interès pel moviment, el gest i la performance com a eines expressives i comunicatives. 

 

Setmana 2  |  7- 11 juliol

 

AXIS SYLLABUS. La miraculosa columna – la seva mecànica funcional
amb Baris Mihci
de dilluns a divendres, del 7 a l’ 11 de juliol, de 18 a 20h

preu: 70€

àrea de treball: tècnica del moviment i entrenament

Aquest curs, basat en Axis Syllabus té com a objectiu entendre el moviment espiral y la reacció de diferents situacions de locomoció. Des del treball a terra fins a situacions de peu, l’espiral pot ser utilitzada per transitar i gestionar les principals masses del nostre cos, la pelvis-tors-cap. La gravetat serà la nostra referència a l’hora d’organitzar la nostra estructura en relació al suport del terra. Us convido a explorar el fenomen miraculós de la nostra relació amb aquest òrgan corbat.

L’Axis Syllabus és com un manual d’ús pel cos humà. Recull informació de vàries disciplines com l’anatomia, la medecina, la biomecànica i la creativitat aplicada a la dansa. Aquest curs es centra en aspectes específics del cos humà en moviment en relació amb el seu disseny i coneixement implícit. Un  disseny basat en una llarga evolució. Jugarem i explorarem amb material improvisat i concret i experimentarem l’eficiència del nostre moviment si escoltem i permetem als nostres cossos moure’s sota certes directrius. Amb Axis Syllabus aprenem a moure’ns de forma funcional i també segura, entenent les limitacions i llibertat en les diferents parts i relacions del nostre cos. Més informació: www.axissyllabus.org

Baris MIHCHI (Alemanya / Turquia) Nascut a Wuppertal, va créixer en un context intercultural amb influències turques i Alemanyes. Es va graduar en Pedagogia Social, Llengua Alemanya, Esports i Educació especial per a nens a la Universitat de Cologne. La seva tesis de graduació es va centrar en una recerca socio-cultural en referència  a la Dansa Teatre de Pina Bausch i la seva recerca artística sobre les relacions humanes. Venint d’un bagatge atlètic i esportiu, l’eficiència i la mecànica dins els patrons del moviment han estat sempre una font de gran interès per a ell. L’any 2001 es va introduir a l’Axis Syllabus i immediatament es va submergir en el seu estudi i aplicació a la dansa. El 2005 obté el certificat de professor d’Axis Syllabus i  comença a ensenyar a Brusseles juntament amb Kira Kirsch, Ruth Douthwright, Kelly Keenan and others. Des del 2007 ha ensenyat de forma regular a ballarins i a gent amateur, en diferents centres de Brusseles, Itàlia, Suïssa, Àustria, Romania, Paris, Grècia, Alemanya i a USA. També forma part de l’organització de Nomadic College des de 2014. Actualment Baris dona cursos en centre, escoles i festivals de tot el món i viu entre Turquia i Europa.

 

Setmana 3 |  14 – 18 juliol

 

BODY MIND CENTERING (BMC). Patrons Neurocel•lulars Bàsics 
amb Patricia Gracia
de dilluns a divendres, del 14 al 18 de juliol, de 18 a 20h

preu: 70€

àrea de treball: cos, consciència i moviment
experiència necessària: obert a tots els nivells

El Body Mind Centering és un estudi vivencial basat en la integració i aplicació de principis anatòmics, fisiològics, psicofísics i del desenvolupament, utilitzant el moviment, la veu, el contacte i la consciència. El BMC es basa en l’exploració detallada de cadascun dels sistemes corporals; Ossi, Muscular, Nerviós,  Òrgans, i els Sentits, per arribar a una comprensió personal i integrada d’aquests. El BMC  utilitza mètodes orgànics per tal de  poder  reorganitzar i/o afinar els nostres patrons de moviment.

En aquest curs ens centrarem en l’estudi dels Patrons Neurocel•lulars Bàsics pre-vertebrals, els quals són un dels pilars del BMC. Durant aquesta setmana estudiarem els  PNB en progressió evolutiva. Això permetrà descobrir com un patró lidera al següent, desenvolupant coordinació i consciència corporals en relació a l’entorn.  Practicarem a través de l’exploració i diferenciarem diferents patrons pre-vertebrals: la vibració, la respiració cel•lular, la pulsió, i la radiació umbilical, pre-espinal i oral. Tot això ens ajudarà a establir una base sobre la qual desenvolupar les nostres relacions perceptives (incloent imatge corporal i orientació espacial), el nostre aprenentatge i comunicació. El BMC és útil per a qualsevol persona interessada en  conèixer i gaudir millor la naturalesa del cos i el seu moviment. Aquest mètode té aplicacions immediates en les pràctiques basades en el moviment  com la dansa, teatre, ioga, esports, arts marcials o altres àmbits terapèutics com la fisioteràpia, teràpia ocupacional, psicoterapia, treball corporal i massatge.

Patricia GRACIA (Zaragoza/Madrid) Professional del moviment i la dansa especialitzada Educació i Teràpia Somàtica del moviment (Bodi-Mind Centering, Liverpool, R.O). Els seus estudis inclouen un Màster en Dansa Moviment Teràpia (Universitat Autònoma de Barcelona, Barcelona), un Diploma Teràpia Ocupacional (College Occupational Therapy, London), la Llicenciatura en Dansa Contemporània i un Màster en Performance (London Contemporary Dansi School, Londres). Des de fa 10 anys compagina una apassionada labor docent amb la recerca, la pràctica clínica i la praxi de la Improvisació en la Dansa. La seva pràctica en els àmbits de l’educació, la teràpia i la recerca ve inspirada amb la pregunta; com la consciència del cos que habitem ens obre la consciència del món en què vivim?

 

Mensual: setmanes 1, 2, 3 i 4 |  30 juny –  25 juliol 

 

LABORATORI DE COMPOSICIÓ. L’intèrpret creA(c)tiu
amb Iris Heitzinger
dilluns i dimecres, del 30 juny al 23 juliol, de 20 a 22h

preu: 110€ (10% dte socis APdC)

àrea de treball: treball en la creació
experiència necessària: mínim nivell intermig en tècnica de moviment i/o improvisació-creacióAquest taller neix de l’observació tant del meu procés com a pedagoga com del meu propi entrenament com a ballarina. Tots tenim molt coneixement sobre el moviment i el cos i sobretot cada cos té la seva pròpia saviesa que va més enllà dels aprenentatges que podem acumular. Encara així, de vegades ens costa ajuntar tota aquesta informació i poder disposar d’ella en un moment donat. En aquest taller proposo una estructura per obrir un camp de joc en el qual accionar des de tot el nostre coneixement, sigui conscient o inconscient.

Començarem cada dia amb un escalfament senzill per despertar la propio-percepció del cos. A través de pautes de moviment activarem el motor que ens mou. En la segona part del taller explorarem com crear un llenguatge físic individual i en concordança amb l’expressivitat del nostre cos per després contrastar l’oposat en l’espai, en el temps, amb la musicalitat, l’altre i el col•lectiu. Treballarem amb la idea d’afegir cada vegada més capes a allò que estem manifestant per veure com la proposta es veu afectada i com el cos i qui ho mou abasten un lloc de multi-estimulació. Prenent decisions sobre el que succeeix i dirigint-ho activament, compondrem en temps real.

Iris HEITZINGER (Àustria/Barcelona) Estudia A la Anton Bruckner Privatuniversität (Linz) i continua la seva formació en Anglaterra, Holanda, Bèlgica i Finlàndia. Des de llavors ha col•laborat com a intèrpret freelance amb diferents artistes i companyies com Guillermo Weickert (Espanya), Jeremy Wade (Estats Units), Ted Stoffer (Bèlgica), Vincent Dance Theatre (Regne Unit), H2Dance (Suècia, Noruega),  Cie. Laroque (Àustria) o  Cia. Lanònima Imperial (Espanya). A banda del seu treball com a intèrpret, Iris imparteix classes i tallers de dansa contemporània, improvisació i treball en parella en Àustria, Japó, Polònia, Canadà i Regne Unit. Des de l’any 2007 desenvolupa el seu treball com a creadora amb fort interès en les col•laboracions amb altres artistes com ara Blackbox (2010) amb el guinea pig collective (http://gpigs.com), L_ENTES (2012) amb la Natalia Jiménez (http://flavors.me/l_entes), Trinity (2013) amb l’Oscar Sol (http://micro-clima.com/trinity), etc. Crea els seus treballs individuals sota el nom Miss Luiss Twisted (http://flavors.me/missluisstwisted)

 

INICIACIÓ A LA DANSA CONTEMPORÀNIA. Tècnica i improvisació
amb Olga Tragant
dimarts i dijous, de l’1 al 24 juliol, de 20 a 22h 

preu: 110€

àrea de treball: inclou tant la tècnica del moviment i entrenament com el treball en la creació
dirigit a: aquelles persones que volen iniciar-se en aquest treball o aquelles que no arriben a l’any d’experiència

Aquest curs té com objectiu general introduir els elements bàsics de la dansa contemporània i els fonaments del moviment tot cultivant el plaer de moure’ns i de ballar. Treballarem: la mobilitat articular, el to muscular, la flexibilitat, la coordinació general, la utilització de l’espai, ritme i temps, pes/ gravetat. Introduirem el vocabulari bàsic de la dansa contemporània: desplaçaments i canvis de pes, girs, salts, espirals, balanceigs, lliscades i rodades,  caigudes/descens, etc.

Ho treballarem a partir d’exercicis, seqüències de moviments i simples exploracions i improvisacions. Combinarem el treball dinàmic i energètic amb el treball d’escolta i consciència corporal. En conjunt aprendrem les bases de la dansa des de la consciència, la tècnica i la improvisació i ampliarem així les nostres possibilitats de moviment, sensibilitat i agilitat.

Olga TRAGANT (Barcelona) Coreògrafa, ballarina, professora de dansa i directora de l’Espai tragantDansa. Gràcies a una beca Fulbright/”la Caixa”, viatja i resideix set anys als Estats Units on realitza un Màster en Dansa Contemporània i un Màster en Psicologia de l’Activitat Física (Universitat d’Illinois a Urbana-Champaign). A Nova York estudia dansa en diverses escoles i professors (Movement Research, Susan Klein School, Trisha Brown School). L’any 1997 viatja a Amsterdam per estudiar a la School for New Dance Development (SNDO). Al 2002 i gràcies a una beca del Ministerio de Educación realitza una estada al Japó a on estudia amb diverses companyies de Butoh. Ha compaginat la dansa amb els estudis de treballs de consciència corporal, i des de l’any 2000 estudia Anatomia pel Moviment amb Blandine Calais-Germain. L’Olga Tragant comença els seus treballs de creació l’any 1993 i des d’aleshores ha presentat el seu treball a diferents teatres i sales de Catalunya i la resta de l’Estat Espanyol, a França, Portugal, Holanda, Estats Units, Japó i Mèxic, Marroc. Des de l’any 2002 dirigeix l’espai tragantDansa [educació i creació en moviment] des d’on continua la tasca artística i docent i d’es d’on gestiona i organitza diversos projectes d’educació i creació. L’Olga Tragant té una experiència de vint anys en la docència de la dansa.

 

SETEMBRE


 

Setmana 1 i 2  |  1 –  10 setembre

 

Entrenament BODY WEATHER. Cos en transformació
amb Maria Montseny
de dilluns 1 a dimecres 10 de setembre, de 10 a 12h
preu: 110€

àrea de treball: tècnica del moviment i entrenament
experiència necessària: tenir una base en el treball de cos i moviment i tenir un mínim d’entrenament físic.

Cos com a transformació constant. Cos com a filtre de paisatges. El treball consta de diverses parts: l’entrenament físic (BodyMind), les manipulacions i la recerca. Es treballa la resistència, la coordinació, el ritme, la fragmentació i independència de cada part del cos, la tonificació i la flexibilitat, el micro-macro moviment. També s’emfatitza l’escolta del cos de l’altre, l’entrega, i la confiança. És un treball de recerca que busca reconèixer i sobrepassar els límits físics, i créixer en imaginació i llibertat. És una pràctica que deriva de l’ensenyament del mestre de Butoh, Min Tanaka, de Japó.

Maria MONTSENY (Barcelona) Titulada en Dansa Contemporània a l’Institut de Teatre, BCN. Estudia amb M.Muñoz, B. Madwic, J.Nelson, J. Hamilton, L.Nelson, i J. Cortés. Fa uns anys s’interessa pel camí del Body Weather, aprenent de la mà d’Andrés Corchero, Hisako Horikawa, Frank van de Ven i Min Tanaka (estada al Japó). Ha ballat amb la Cia. Danat Dansa i amb la Cia. Raravis, com a intèrpret i com assistent de coreografia. Ha donant classes de Body Weather dins el programa de la Cia. Raravis.

 

Setmana 1  |   3 –  5 setembre

 

Qi DANCE
amb Marceau Chenault
de dimecres a divendres, del 3 al 5 de setembre, de 18 a 20h

preu: 42€

àrea de treball: cos, consciència i moviment
experiència necessària: obert a tots els nivellsQi Dance (“txi dans”) és un projecte de recerca transdisciplinària entre dues cultures o maneres d’entendre la connexió ment-cos (a l’orient i a l’occident), que s’ha estat desenvolupant simultàniament a França i a la Xina. El Mètode Tècnic Qi Dance sorgí de la trobada entre la improvisació en dansa i la consciència ment-cos en el Qigong.

Durant aquest taller de 3 dies, descobrirem 3 dimensions clau del Qi Dance. En primer lloc, treballarem una sèrie de moviments fonamentals per a introduir l’essència de l’estructura corporal del Qigong i el Taijiquan (Tai-chi), per tal de sentir la connexió entre la columna vertebral, la pelvis i la zona “Ming Men” (“porta de la vida”). En segon lloc, explorarem la fluïdesa del moviment, tot estimulant el desenvolupament de moviment espontani, a través de la percepció de la circulació energètica i del sentit de volum intern i extern. Finalment veurem exercicis específics en parella per a obrir-nos a la percepció de l’energia del grup i a diferents maneres de connectar amb la música i amb l’entorn.

Marceau CHENAULT (França/Shangai) Director del Projecte Qi Dance a Xangai, professor de Qigong i de Judo, i ballarí contemporani i tradicional, treballa com a professor-investigador al departament d’Educació Física i Salut de d’Universitat de l’Est de la Xina (ECNU) on desenvolupa la pedagogia del Qi Dance. Paral•lelament és responsable de la formació internacional a l’Institut de Recerca de Qigong de Xangai. 

Marceau ofereix també tallers de formació i espectacles de Qi Dance i Qigong a França, Espanya i Xina. Paral•lelament, desenvolupa la seva recerca en el terreny de l’Antropologia del Cos amb diverses publicacions, entre les quals destaca el dossier “Présences corporelles entre Asie et Europe” (Revue CORPS n°11-2013, CNRS).

 

Setmana 2  |   8 – 10 setembre (festiu 11 i 12)

 

MOVIMENT & CONTACT IMPROVISACIÓ. El cos líquid
amb Lior Ophir
8, 9 i 10 de setembre, de 17 a 20h

preu: 70€

àrea de treball: fusió entre l’àrea de Tècnica del moviment i entrenament i l’àrea de Cos, consciència i moviment
experiència necessària: nivell intermig de Improvisació en contacte

Durant aquest curs compartiré els meus coneixements i la meva curiositat sobre el llindar que hi ha entre  relaxació-confort i la fisicalitat i potència sense esforç, jugant amb el pes, la fluïdesa, el temps, el ‘momentum’, l’autenticitat i el plaer en la dansa. Començarem  trobant una qualitat líquida en el nostre cos que ens permetrà un moviment suau, tant en el treball individual com en grup. Escoltant i arribant a un mateix/a i als nostres companys/nyes.

Relacionarem això amb el treball del teixit conjuntiu (fascia), i utilitzarem l’elasticitat del nostre cos per arribar a una  dansa física i acrobàtica, amb un mínim d’esforç. A través d’una afinació del nostre cos/ment, un treball lent i profund, i d’exercicis detallats, avançarem cap a una improvisació en contacte, jugant, ballant, volant, ‘jamming’.

Lior OPHIR (Israel) Ballarí, improvisador, artista – performer, músic, terapeuta de Shiatsu, enginyer, professor, alumne. Des dels anys 90’s Lior practica i explora varies formes de moviment, dansa, treballs de consciència cos/ment, incloent improvisació, improvisació en contacte, butoh, dansa contemporània, teràpia shiatsu, ioga, meditació vipassana, tai-txi i txi-kung. El seu treball performatiu i la seva dansa estan influenciades per aquestes disciplines.

Ha ensenyat i actuat a Israel, Japó, Alemanya, Itàlia, França, Espanya, Holanda, Suïssa, Hongria, Romania, Rússia, Ucraïna, Argentina, Brasil, entre altres llocs. Actualment viu al petit poble de Udim (Israel) i té cura del seu hort, dona classes i actua.

 

Setmana 3  |   15 – 19 setembre

 

INICIACIÓ A LA DANSA. Tècnica i improvisació
amb Olga Tragant
de dilluns a divendres, del 15 al 19 de setembre, de 10 a 12h

preu: 70€

àrea de treball: inclou tant la tècnica del moviment i entrenament com el treball en la creació
dirigit a: aquelles persones que volen iniciar-se en aquest treball o aquelles que no arriben a l’any d’experiència

Aquest curs té com objectiu general introduir els elements bàsics de la dansa contemporània i els fonaments del moviment tot cultivant el plaer de moure’ns i de ballar.

Treballarem: la mobilitat articular, el to muscular, la flexibilitat, la coordinació general, la utilització de l’espai, ritme i temps, pes/ gravetat. Introduirem el vocabulari bàsic de la dansa contemporània: desplaçaments i canvis de pes, girs, salts, espirals, balanceigs, lliscades i rodades,  caigudes/descens, etc. Ho treballarem a partir d’exercicis, seqüències de moviments i simples exploracions i improvisacions. Combinarem el treball dinàmic i energètic amb el treball d’escolta i consciència corporal. En conjunt aprendrem les bases de la dansa des de la consciència, la tècnica i la improvisació i ampliarem així les nostres possibilitats de moviment, sensibilitat i agilitat.

Olga TRAGANT (Barcelona) Coreògrafa, ballarina, professora de dansa i directora de l’Espai tragantDansa. Gràcies a una beca Fulbright/”la Caixa”, viatja i resideix set anys als Estats Units on realitza un Màster en Dansa Contemporània i un Màster en Psicologia de l’Activitat Física (Universitat d’Illinois a Urbana-Champaign). A Nova York estudia dansa en diverses escoles professors (Movement Research, Susan Klein School, Trisha Brown School). L’any 1997 viatja a Amsterdam per estudiar a la School for New Dance Development (SNDO). Al 2002 i gràcies a una beca del Ministerio de Educación realitza una estada al Japó a on estudia amb diverses companyies de Butoh. Ha compaginat la dansa amb els estudis de treballs de consciència corporal, i des de l’any 2000 estudia Anatomia pel Moviment amb Blandine Calais-Germain. L’Olga Tragant comença els seus treballs de creació l’any 1993 i des d’aleshores ha presentat el seu treball a diferents teatres i sales de Catalunya i la resta de l’Estat Espanyol, a França, Portugal, Holanda, Estats Units, Japó i Mèxic, Marroc. Des de l’any 2002 dirigeix l’espai tragantDansa [educació i creació en moviment] des d’on continua la tasca artística i docent i d’es d’on gestiona i organitza diversos projectes d’educació i creació. L’Olga Tragant té una experiència de vint anys en la docència de la dansa.

 

L’ACCIÓ DANSADA. Entrenament físic i vocal centrat en les qualitats d’energia
amb Vera Livia
de dilluns a divendres, del 15 al 19 de setembre, de 18 a 20h

preu: 70€

àrea de treball: treball en la creació
experiència necessària: diferents nivells d’experiència en el treball de creació en arts escèniques.

Com pot l’actor – ballarí estar mentalment i físicament viu en escena? El tema central que es planteja en aquest curs és la presència escènica. Utilitzarem un entrenament centrat en les qualitats d’energia, desenvolupat per Iben Nagel Rasmussen i que consisteix en una forma particular de moure’s i pensar a partir de certs principis reguladors que possibiliten i restringeixen la nostra forma d’accionar. Cada tipus d’energia comporta una conducta diferent del cos i un tipus d’associació i imaginació diferents.

El taller comprèn diversos eixos de treball inter relacionats entre si: entrenament físic centrat en dues qualitats d’energia, exploració vocal sobre els ressonadors corporals, treball de composició a partir del material elaborat en l’entrenament físic i vocal, i pràctiques d’observació sobre el treball dels companys, en funció de certes pautes esbossades durant el taller. El substrat d’ aquest treball està basat en el camp d’ estudi abordat per l’ Antropologia Teatral. Dirigit a tota persona interessada a adquirir nous recursos escènics que puguin ajudar en la seva tasca creativa (ballarins, actors, cantants, músics, etc.)

Vera LIVIA (Argentina/Barcelona) Ballarina-Performer-Actriu-Creadora i Pedagoga Teatral. El seu últim projecto “Àgape” Insípid va ser presentat en el Centre Cultural d’Espanya a Buenos Aires i a la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona. Forma part d’una recerca teòrico-pràctica en procés sobre l’insípid com a condició de possibilitat en la pràctica escènica. Paral•lelament, a partir de l’any 2002 desenvolupa una intensa activitat com a pedagoga, coordinant nombrosos tallers d’Entrenament Físic i Vocal per a ballarins i actors, Dansa Contemporània, Improvisació, Composició i Teatre per a Nens. Artista resident a tragantDansa, dins el projecte tragantPROCESSOS 2014.

 

Mensual: setmanes 1, 2, 3 i 4 :   1 -29 setembre

 

DANSA CONTEMPORÀNIA. Cos i recorregut (Nivell intermig)

amb Natalia Jiménez
dilluns i dimecres, de l’1 al 29 setembre, de 20 a 22h (excepte 24)

preu: 110€

àrea de treball: tècnica del moviment i entrenament
experiència necessària: mínim nivell intermig en dansa contemporània

Aquestes classes es proposen com un entrenament físic que integra la possibilitat que coexisteixin diverses qualitats d’estar presents. Ens acosta a prendre consciència de la nostra complexa estructura física i ens ofereix eines per posar-la en moviment, apropant-nos a conceptes com ara: respiració, eix, motor, pes, suports, adreces, plànols, equilibri-desequilibri.

D’altra banda, per posar en pràctica aquests conceptes es plantegen uns patrons coreogràfics que al mateix temps ens fan de referència en la nostra recerca de nous recorreguts. Així s’amplia la capacitat de projectar i llençar al cos en l’espai i el temps comprovant la seva disponibilitat davant l’imprevisible. Es proposa, a més, l’exploració al voltant de la idea d’inici-arribada del moviment per augmentar la nostra capacitat d’estar en l’acció i ser acció.

Natalia JIMÉNEZ (Jaen/Barcelona) Treballa com a intèrpret a les companyies cia Mudances (Barcelona), Balleto de Cerdeña (Itàlia), Compañía Bebeto Cidra (Barcelona), Cia Iliacan (Barcelona), Ex-Nihilo (Francia), Compañía Metros, Vértebro-teatro, projecte Caldera Express’08 amb el coreògraf Jeremy Wade, entre altres. Co-creadora junt amb la Iris Heitzinger del projecte L_ENTES, una coproducció del festival Neo. Co-direcció junt amb la Xus Picher Destinatarias&Cia, projecte itinerant (Chile- Costa Rica-España) i col•laboració amb artistes d’altres disciplines. Col•labora amb altres artistes independents com Guido Tuveri, Angel Zotes, Mercé Moreno, Ángel Durán, Pep Durán i Leticia Moy (antropòloga). Exerceix com a formadora de l’associació Trans-formas de Teatro Social y del Oprimido amb col•lectius de problemàtica social. 

Imparteix classes de tècnica de dansa contemporània i improvisació en centres de formació i creació com La Caldera (Barcelona), Area (Barcelona), Ramón Solé (Barcelona), Conservatorio profesional de Valladolid i Universidad Popular (Jaen). Imparteix tallers intensius de dansa a professionals i amateurs actors, ballarins a Catalunya, Espanya, Itàlia, Costa Rica i Xile. 

 

TÈCNICA ALEXANDER en moviment
amb Mar Medina
dimarts i dijous, del 2 al 25 setembre, de 20 a 22h
 (excepte dia 11)
preu: 98€

àrea de treball: Cos, consciència i moviment
experiència necessària: obert a tots nivells

La tècnica Alexander és un mètode que ajuda a detectar i a canviar hàbits nocius (posturals i d’ús), que interfereixen en l’ordenació i coordinació del nostre cos. Partirem de l’estudi anatòmic i en especial de la utilització dels patrons en espiral (diagonal de kabat), així com dels procediments de R. Dart per l’estudi del moviment. A través d’activitats senzilles i des del moviment despertarem els receptors sensitius que es troben en els músculs, tendons i pell per tal de millorar la nostra propiocepció i el sentit de la cinestèsia i així millorar tant l’ús com la qualitat del propi moviment.

Mar MEDINA (Barcelona) Es forma com a ballarina a diferents ciutats europees, principalment a Barcelona amb A. Morin, L. Hernández i A. Corchero, i al Movement Research de Nova York amb L. Nelson, S. Paxton i J. Nelson. El seu interès més ampli pel coneixement del cos en moviment la porta a estudiar Tècnica COS (Corporeal Organic Synesthetic Technique) amb I. Sàrries, Anatomia per al moviment amb B. Calais i N. Vives, Katsugen Undo i finalment Tècnica Alexander graduant-se com a professora l’any 2007. Ha treballat amb les companyies Théâtre de l’Archipiel, Compagnie Taffanel i Headlong Dance Theater. Estrena el 2004 Ensô, dins el projecte Compañía necesaria amb A. Burton, gràcies a una residència de creació dins el programa Dansa+a prop de l’Institut de Cultura de Barcelona i col•labora en diferents projectes independents amb B. Daussà, B. Goday i Gp Cribari. Actualment treballa com a intèrpret amb la Cia. Iliacan dirigida per Álvaro de la Peña i imparteix classes de dansa, moviment i T.A.


INFORMACIÓ GENERAL

INSCRIPCIONS
No es fan reserves, funciona per ordre de pagament. Un cop fet l’ingrés no es podran fer devolucions.
Es poden fer classes soltes (18€ / 2h, 14€ / 1h30’) sempre i quan la natura del curs ho permeti i quedin places disponibles.

DESCOMPTES
– Per alumnes matriculats: 10% dte en tots els cursos estiu i 15% dte a partir del 2n curs
– 10% dte en els cursos (*) pels socis de l’APdC
– No aplicable a les classes soltes
– Descomptes en teràpies individuals – serveis salut, pels alumnes matriculats (mirar arxiu a   NOTÍCIES)
– Descomptes en entrades per dansa, pels alumnes matriculats (mirar arxiu a NOTÍCIES)

HORARIS OFICINA
Matins: de dilluns a divendres (excepte dijous) de 9 a 15h
Tardes: dijous, de 17 a 20h. Altres tardes: trucar per concertar hora

Acerca de tragantdansa

tragantDansa [educació i creació en moviment] neix l’any 2002 de la mà de la coreògrafa, pedagoga i ballarina Olga Tragant. A tragantDansa impulsem l’educació i la creació dins l’àmbit de la dansa i altres disciplines al voltant del cos y el moviment. Portem a terme diferents projectes que s’organitzen a l’entorn d'un Programa Educatiu de Cursos, l’Activitat Artística de d’Olga Tragant, i altres Activitats de Recerca. Creació i Difusió. Ens dirigim a persones interesades en la dansa i el moviment com a forma de desenvolupament personal i/o professional.
Esta entrada fue publicada en General. Guarda el enlace permanente.