La creació escènica. Altres ambients

Des del 06.05.2010 fins al 08.05.2010 a Octubre –  Centre de Cultura Contemporània

Jornades de treball


Hi ha creadors que voluntàriament desenvolupen el seu treball al marge dels circuits i espais convencionals. No ho fan com alternativa ni com a pas previ a l’accés als esmentats circuits. És perquè no els interessen. I tampoc no és una actitud contestatària o de protesta: és una opció conscient i desitjada. Perquè l’art escènic no ha de tenir uns àmbits físics determinats, de la mateixa manera que no té límits mentals.

Aquests plantejaments en la creació requereixen formació contínua, o més aviat, evolució necessària. Normalment, les jornades de treball enfocades a altres professionals responen a la necessitat d’organització, a l’enfortiment de la relació laboral amb l’empresa o amb l’administració pública o privada. En aquestes jornades, adreçades als creadors, l’objectiu és la mateixa creació, la seua evolució, l’intercanvi d’experiències, la investigació, etc. La intenció és introduir el debat sobre la possibilitat d’organitzar-se per tal d’aconseguir avantatges que faciliten el treball i que reduïsquen l’esforç en les qüestions més accessòries.

Potser cap de les dues maneres d’entendre el procés creatiu és la correcta. Potser no són més que dues postures que semblen contràries i que en realitat no ho són. Potser, sense voler, construïm una línia divisòria mental entre dues fórmules que, en realitat, s’hauria de diluir. Cal la professionalització tant com la transgressió, cal el qüestionament continuat alhora que la codificació dels resultats. Sense límits, ni físics ni mentals. Per això aquestes jornades conviden a reflexionar, a aprofundir en el coneixement d’altres experiències, a escoltar teòrics, filòsofs, investigadors i gestors, a intercanviar posicionaments, a mostrar i a veure els treballs propis i aliens.

Idea i coordinació: Toni Pastor.

Programa

Dijous 6 de maig
Vesprada
Primera sessió de treball
17.00h. Ponències:
“El col·lectiu com a plataforma flexible de creació i gestió”, a càrrec de Silvia Sant Funk, membre de Las Santas i codirectora de La Poderosa (Barcelona).
“Il·lusionistes i il·lusos. La incursió de la realitat en el fet teatral”, a càrrec de Pau Pons, membre de la companyia El Pont Flotant (València).
“La propietat de l’artista. Trobar l’espai”, a càrrec de Lipi Hernández, directora de Malqueridas i codirectora artística de La Caldera (Barcelona).
18.30h. Pausa-cafè.
19.00h. Debat. Modera Eva Zapico, directora teatral (València).
20.30h. Performance. “Somnàmbula” de Losquequedan (València).
La construcció d’un autoretrat. El cos protagonista d’un joc d’exhibició i ocultació. Del pes a la levitat. La força i la fragilitat d’un cos que vibra amb els seus propis límits i possibilitats. Un cos que actua com a contenidor de la identitat i com a testimoni de les fronteres entre el jo i el món.

Divendres 7 de maig
Matí (de 10 a 14h)
El laboratori de Germana Civera.
De l’equip del Centre Choréographique National de Montpeller. Directora de la Companyia Inesperada i de l’espai LAIRE de Montpeller.

Un espai per a compartir experiències, pràctiques, protocols, interrogacions, reflexions i idees sobre el cos, la seua pràctica i la seua representació. Es treballarà sobre la possibilitat de desenvolupar pràctiques i “gramàtiques” que ens permeten concebre una obra partint d’una intuïció, idea o interrogació. Una diferenciació entre la noció de tècnica i la de gramàtiques, llenguatges i estils dins del terreny de la dansa i de la performance. Els codis, els models, els estereotips, la figura.

Vesprada
Segona sessió de treball
17.00h. Ponències:
“La gestió empresarial i els bioritmes creatius”, a càrrec de Marta Oliveres, directora del MOM i El Vivero (Barcelona) i membre del Consell Nacional de Cultura i de les Arts de Catalunya.
“TRAM 3, el procés de creació vinculat a l’exhibició”, a càrrec de Cristina Martín, membre fundadora d’AREAtangent (Barcelona).
18.30h. Pausa-cafè.
19.00h. Debat. Modera Vicent Arlandis, codirector de la companyia Losquequedan (València).
20.30h. Videodansa-instal·lació. «Ruido de fondo, capítulo 2», de Cel-Ras (València).

Dissabte 8 de maig
Matí (de 10 a 14h)
El laboratori de Germana Civera.

Vesprada
Tercera sessió de treball
17.00h. Xerrada amb Narcís Puig: «Introducció de la creació contemporània als grans equipaments públics: l’experiència Radicals Lliure. Barcelona».
18.15h. Pausa-cafè.
18.30h. Taula rodona. Creadors i col·lectius valencians. “Què fem amb el que tenim?” Modera Rocío Pérez, directora de la companyia Cel-Ras (València).
19.00h. Conclusions.
20.30h. Performance. Eva Zapico (València).
21.30h. Copa de comiat.

Diumenge 9 de maig
Matí (de 10 a 14h)
El laboratori de Germana Civera.

IMPORT DE LA MATRÍCULA
a) Laboratori + conferències: 25 € (20 per als socis d’ACPV).
b) Sols conferències: 15€ (10 per als socis d’ACPV).

ATENCIÓ!
Places limitades.
Admissió per ordre d’inscripció.
Qui estiga interessat a assistir al laboratori, haurà d’adjuntar a la matrícula una carta de motivació (4 línies màxim), on explique per què vol participar, i un CV breu.

Per poder assistir al cicle s’ha de reomplir i enviar el formulari que apareix dessota a més de fer el pagament corresponent, amb data límit 30 d’abril, a l’entitat bancària Caixa Catalunya nº de compte 2013/0430/83/0200308768. Al rebut bancari heu d’escriure en l’apartat concepte «Jornades Creació Escènica» i en nom del beneficiari Fundació Ramon Muntaner.

Important: Els rebuts els heu de fer arribar a l’OCCC, C/ Sant Ferran, 12. 46001 València a l’atenció de Sumsi Palau. O bé enviar-los a l’e-mail: spalau@octubre.cat o al fax 96 315 51 65.

Matricula’t

C/ Sant Ferran, 12 – 46001 València. Tel. (0034) 96 315 77 99

Esta entrada fue publicada en Las Santas. Guarda el enlace permanente.