Els vídeoartistes Usue Arrieta i Vicente Vázquez van mostrar “Canedo” a la primera temporada de la Secció Irregular i aquest any tenim l’oportunitat de seguir l’evolució del seu treball mitjançant la projecció de “Goitik behera, behetik gora” (De dalt a baix i de baix a dalt) al Mercat dels Flors, però també a través de la seva participació a l’exposició “Contra Tàpies” a la Fundació Antoni Tàpies que s’inaugura el 28 de febrer així com amb el projecte “Vuit o deu, sis o set llops” que es podrà veure a la Fundació Joan Miró del 3 de maig al 30 juny dins del cicle “Perplexitat”.
Igual que “Canedo”, “Goitik behera, behetik gora”, juga amb les tensions entre oci i treball, naturalesa i cultura, el teixit industrial i la comunitat. A través de les imatges d’aquest vídeo, veiem com la suposada oposició entre aquests binomis es desfà per donar pas a una imbricació subtil que genera un retrat inusualment complex d’un grup social.
A “T”, Jordi Galí comparteix amb Arrieta i Vázquez una certa fascinació pel treball, la màquina i les pràctiques que no tenen una altra fi més enllà de si mateixes. No obstant això, si a “Goitik behera, behetik gora” Arrieta i Vázquez exploren la importància del joc en una societat determinada, l’acció de Jordi Galí resulta molt més difícil de classificar. Si bé pot ser que els seus actes tinguin un caire lúdic, la precisió dels gestos d’aquest bricoleur potser apunta més cap al ritu. Si Levi-Strauss escrivia que “el ritu transforma els esdeveniments en estructures”, en el cas de Galí aquesta afirmació adquireix un sentit literal. Tant en “T” com en altres obres com “Ciel” o “Abcisse” la coreografia de Jordi Galí va encaminada a la creació d’un objecte format per diversos elements que estableixen entre ells un equilibri complex.
Més enllà de fer visibles les “forces internes” que travessen els objectes que manipula, un altre dels focus d’interès del treball de Jordi Galí rau en la relació que s’estableix entre el cos, l’objecte i les “forces” que ja hem mencionat.
En paraules del propi artista “El fet de parlar-ne com de forces internes pot ser interessant i enganyós al mateix temps. Descriure-les com internes suposa que existeixi un embolcall, una exterioritat que les vehicula, que n’és receptacle o lloc de trànsit. Aquesta premissa ens permet imaginar el ballarí/actor com a receptacle d’un altre cosa diferent de si mateix. I en relació al meu propi treball, imaginar allò que està sent produït (…) per un cos en acció com a resposta física a l’articulació entre el món i ell mateix -com una agulla sobre un vinil. El cos seria un traductor, un altaveu de quelcom que ja existeix i que busca la via per poder prendre forma, per poder formar-se completament.”
****
Los vídeoartistas Usue Arrieta y Vicente Vázquez mostraron “Canedo” en la primera temporada de la Secció Irregular y este año tenemos la oportunidad de seguir la evolución de su trabajo mediante la proyección de “Goitik behera, behetik gora” (De arriba abajo y de abajo arriba) en el Mercat de les Flors, pero también a través de su participación en la exposición “Contra Tàpies” en la Fundació Antoni Tàpies que se inaugura el 28 de febrero así como con el proyecto “Ocho o diez, seis o siete lobos” que se podrá ver en la Fundació Joan Miró del 3 de mayo al 30 junio dentro del ciclo “Perplexitat”.
Al igual que “Canedo”, “Goitik behera, behetik gora” juega con las tensiones entre ocio y trabajo, naturaleza y cultura, el tejido industrial y la comunidad. A través de las imágenes de este vídeo, vemos como la supuesta oposición entre estos binomios se deshace para dar paso a una imbricación sutil que genera un retrato inusualmente complejo de un grupo social.
En “T”, Jordi Galí comparte con Arrieta y Vázquez una cierta fascinación por el trabajo, la máquina y las prácticas que no tienen otro fin más allá de sí mismas. Sin embargo, si en “Goitik behera, behetik gora” Arrieta y Vázquez exploran la importancia del juego en una sociedad determinada, la acción de Jordi Galí resulta mucho más difícil de clasificar. Si bien puede que en sus actos haya algo lúdico, la precisión de los gestos de este bricoleur quizás apunta más hacia el rito. Si Levi-Strauss escribía que “el rito transforma los acontecimientos en estructuras”, en el caso de Galí esta afirmación adquiere un sentido literal. Tanto en “T” como en otras obras como “Ciel” o “Abcisse” la coreografía de Jordi Galí va encaminada a la creación de un objeto compuesto por diversos elementos que establecen entre ellos un equilibrio complejo.
Más allá de visibilizar las “fuerzas internas” que atraviesan los objetos que manipula, otro de los focos de interés del trabajo de Jordi Galí yace en la relación que se establece entre el cuerpo, el objeto y las susodichas “fuerzas”.
En palabras del propio artista “El hecho de hablar de fuerzas internas puede ser interesante y engañoso a la vez. Describirlas como “internas” supone que existe un envoltorio, una exterioridad que las vehicula, que es receptáculo o lugar de tránsito. Esta premisa nos permite imaginar el bailarín/actor como receptáculo de otra cosa diferente de sí mismo. Y en relación a mi propio trabajo, imaginar aquello que está siendo producido (…) por un cuerpo en acción como respuesta física a la articulación entre el mundo y él mismo -como una aguja sobre un vinilo. El cuerpo sería un traductor, un altavoz de algo que ya existe y que busca la vía para poder tomar forma, para poder formarse completamente.”