Conversa entre Jordi Galí i Quim Pujol e inauguració de Julia Montilla a l’Espai 13

 

Aquest dijous dia 21 a les 19h30 l’artista Jordi Galí i el comissari Quim Pujol conversen a l’auditori de la Fundació Joan Miró i just després Julia Montilla inaugura “El cuadro” de La Calleja a l’Espai 13 dintre del cicle Perplexitat comissariat per David Armengol.

Amb elements que pertanyen a la performance, l’escultura i la coreografia, el treball de Jordi Galí és hereu de les pràctiques artístiques que es mostren a «Explosió! El llegat de Jason Pollock». En ocasió de la presentació de la seva peça «T» a la Secció Irregular del Mercat de les flors el 27 de febrer, Quim Pujol i Jordi Galí conversaran sobre la relació de l’obra de Galí amb els antecedents d'»Explosió!» i discutiran sobre la vigència dels debats que van portar a una transformació de la noció d’art als anys 60 i 70.

Inauguració de «El cuadro» de la Calleja de Julia Montilla a l’Espai 13

“El cuadro” de La Calleja pren com a punt de partida el carreró estret del poble on les nenes suposadament experimentaven l’èxtasi de l’aparició divina. Amb aquest “escenari” com inici, l’artista mostrarà a l’Espai 13 els processos d’investigació que va realitzar sobre la instrumentalització de la fe a base de registres de presentació propers a la historiografia.

El juny de 1961 quatre nenes de la petita localitat càntabra de San Sebastian de Garabandal, van afirmar que en un indret elevat del poble havien vist l’arcàngel Sant Miquel anunciant una pròxima visita de la Verge Maria, que finalment va tenir lloc el 2 de juliol. La notícia va córrer com la pólvora i, de mica en mica, el poble es va anar convertint en un centre de pelegrinatge de catòlics i curiosos vingut d’arreu del món. Les aparicions van durar quatre anys, fins al 1965. Quatre anys durant els quals les nenes van experimentar visions, entrant en èxtasi davant dels mitjans de comunicació i enmig de l’enorme expectació de milers de persones. Tot un fenomen espiritual i social que serveix a Julia Montilla per reflexionar sobre la relació que hi ha entre la religió i la construcció artificiosa de la fe. El resultat d’aquesta reflexió és El «cuadro» de «La Calleja», una exposició que, fins al 21 d’abril, es pot visitar a l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró.

Este jueves día 21 a las 19h30 el artista Jordi Galí y el comisario Quim Pujol mantienen una conversación en el auditorio de la Fundación Joan Miró y justo después Julia Montilla inaugura “El cuadro” de Calleja en el Espai 13 dentro del ciclo Perplejidad comisariado por David Armengol.

Con elementos que pertenecen a la performance, a la escultura y a la coreografía, el trabajo de Jordi Galí sigue los planteamientos artísticos que se muestran en “¡Explosión! El legado de Jason Pollock”. Con ocasión de la presentación de su pieza “T” en la Sección Irregular del Mercat de les flors el 27 de febrero, Quim Pujol y Jordi Galí conversarán sobre la relación de la obra de Galí y discutirán sobre la vigencia del debate que llevó a la transformación de la noción de arte en los años 60 y 70.

Inauguración de «El cuadro» de la Calleja de Julia Montilla en el Espai 13

“El cuadro” de La Calleja se centra en la construcción ideológica de lo espiritual y lo divino a través de las apariciones marianas en San Sebastián de Garabandal (Cantabria) durante la segunda mitad del siglo xx. Julia Montilla analiza los registros visuales y textuales de dichas apariciones, estableciendo así un estudio transversal sobre cuestiones de género, tradición e imaginario popular.

“El cuadro” de La Calleja toma como punto de partida la callejuela estrecha del pueblo en el que las niñas supuestamente experimentaban el éxtasis de la aparición divina. Con este “escenario” como eje central, la artista mostrará en el Espai 13 sus procesos de investigación sobre la instrumentalización de la fe a base de registros de presentación cercanos a la historiografía.

Esta entrada fue publicada en Uncategorized. Guarda el enlace permanente.