Things we said today (Cosas que decíamos hoy) es el título de una canción de The Beatles que, con letra de McCartney, habla de la brevedad, de la pasión y lo hace con un punto de nostalgia. Este título evocador es el que se ha elegido para un espectáculo que convierte tres piezas inéditas del autor estadounidense Neil LaBute en una única obra. El proyecto nació gracias a la complicidad surgida entre éste y la actriz y traductora Cristina Genebat a raíz de su encuentro en los cursos de El Obrador de Verano de la Sala Beckett. Después de dirigir, con gran éxito, La forma de las cosas (otro texto de LaBute), Julio Manrique accede de nuevo al complejo universo del dramaturgo y muestra que bajo una corteza de ligereza, de banalidad, incluso, se abren grietas muy profundas. El apasionante mundo de la pareja en crisis se desguace con toda su crudeza y el tono de tragicomedia se lleva hasta las últimas consecuencias.
Neil LaBute (Detroit, 1961) es uno de los autores estadounidenses con mayor proyección en la escena europea. Sus inquietantes aproximaciones a las miserias humanas y la capacidad para crear situaciones que incuban la tragedia bajo una capa de extraña naturalidad le han supuesto el aplauso de crítica y público. Entre sus producciones escénicas cabe destacar Exceso (escenas de los últimos días), que estrenó en 1999 y también The Mercy Seat (2003), Fat Pig (2004), que en España tuvo una versión titulada Gorda. Curiosamente, la obra Exceso (escenas de los últimos días) también presenta tres historias independientes y complementarias, creadas a partir de narraciones míticas. LaBute es también internacionalmente conocido como director de cine. Su última producción es Death at the funeral (Un funeral de muerte), estrenada en 2010.
FICHA ARTÍSTICA
Autor: Neil LaBute
Traducción: Cristina Genebat
Dramaturgia y dirección: Julio Manrique
Intérpretes: Cristina Genebat, Mireia Aixalà, Xavier Ricart, Oriol Guinart, Norbert Martínez, Andrew Tarbet, Ernest Villegas / Ivan Benet
Things we said today (Coses que dèiem avui) és el títol d’una cançó de The Beatles que, amb lletra de McCartney, parla de la brevetat de la passió i ho fa amb un punt de nostàlgia. Aquest títol evocador és el que s’ha triat per a un espectacle que converteix tres peces inèdites de l’autor nord-americà Neil LaBute en una única obra. El projecte va néixer gràcies a la complicitat sorgida entre aquest i l’actriu i traductora Cristina Genebat arran de la seva trobada en els cursos de L’Obrador d’Estiu de la Sala Beckett. Després de dirigir, amb gran èxit, La forma de les coses (un altre text de LaBute), Julio Manrique accedeix de nou al complex univers del dramaturg i mostra que sota una escorça de lleugeresa, de banalitat, fins i tot, s’obren escletxes molt fondes. L’apassionant món de la parella en crisi es desballesta amb tota la seva cruesa i el to de tragicomèdia es duu fins a les últimes conseqüències.
Neil LaBute (Detroit, 1961) és un dels autors nord-americans amb més projecció a l’escena europea. Les seves inquietants aproximacions a les misèries humanes i la capacitat per crear situacions que coven la tragèdia sota una capa d’estranya naturalitat li han comportat l’aplaudiment de crítica i públic. Entre les seves produccions escèniques cal destacar Excés (escenes dels darrers dies), que va estrenar el 1999 i també The Mercy Seat (2003), Fat Pig (2004), que a Espanya va tenir una versió titulada Gorda. Curiosament, l’obra Excés (escenes dels darrers dies) també presenta tres històries independents i complementàries, creades a partir de narracions mítiques. LaBute és també internacionalment conegut com a director de cinema. La seva darrera producció és Death at the funeral (Un funeral de muerte), estrenada el 2010.
FITXA ARTÍSTICA
Autor: Neil LaBute
Traducció: Cristina Genebat
Dramatúrgia i direcció: Julio Manrique
Intèrprets: Cristina Genebat, Mireia Aixalà, Xavier Ricart, Oriol Guinart, Norbert Martínez, Andrew Tarbet, Ernest Villegas / Ivan Benet