Carles Santos, Anna Huber, Joan Morey, El conde de Torrefiel i Arritmados, entre les propostes que s’han sumat a l’11ª edició d´Escena Poblenou que tindrà lloc del 17 al 21 d’octubre a diversos espais del barri de Poblenou.
El festival barceloní que posa l’accent en l’apropament al públic dels nous llenguatges gràcies a una varietat de propostes i espais oberts a tots.
Dansa, circ, instal·lacions, música, humor, espectacles itinerants o per compartir en família, vídeo-dj i performances…
El Festival de creació contemporània Escena Poblenou segueix creixent i aquesta tardor treu al carrer el seu caràcter obert, multidisciplinari i participatiu amb una programació que suposa la continuació d’un projecte cada cop més assentat a Barcelona i que es bifurca en múltiples col·laboracions artístiques també al llarg de l’any. Així, les residències de creació concedides aquest any en aliança amb la Central del Circ, El Graner i l’Antic Teatre permetran que Arritmados, Umma Umma Dance + Manuel Rodriguez i David Franch + Esther Moreno estrenin creacions durant el festival.
El nou espai del festival a l’ Hangar, serà a més del punt de trobada entre públic i artistes, un lloc on degustar creacions de formats i llenguatges diversos. Per altra banda, el centre cívic de Can Felipa, la sala polivalent de la Universitat Pompeu Fabra, el Centre Moral, el Casino de l’Aliança i diverses places i parcs del Poblenou acolliran, també, aquesta nova edició d’un festival amb vocació d’afavorir la creació de nou públic per a unes arts en constant recerca i evolució.
Els preus populars i la gratuïtat de moltes activitats que es troben a l’avantguarda escènica fan del festival Escena Poblenou un dels més participatius de Barcelona.
PROGRAMA
ESPAI +D
Contenedor – Iris Heitzinger i Natalia Jiménez
Site Specific
Un joc que proposa explorar un concepte tan polièdric com el contingut, a través de la pràctica del moviment i la performance. flavors.me/l_entes
Unter der shönen Haut – Les Filles Föllen
Dansa
Unter der shönen Haut vol homenatjar la temporada 2008-2009 del Futbol Club Barcelona reflexionant sobre l’acció i les formes que es duen a terme en un partit de futbol. Les Filles Föllen s’atreveixen, doncs, a pensar en dansa quan veuen futbol i en futbol quan ballen. www.lesfillesfollen.com
No se trata de un desnudo mitologico – Aina Alegre
Dansa
No se trata de un desnudo mitologico es manifesta com un aparador de postures, un «circ» del cos; una proposició que es construeix en un terreny de demostració ultra formal en què el traç d’una línia dibuixa un espai totalitari.
Sumertime – Diana Gadish
Clown
Una peça on la ineptitud de portar a terme l’objectiu marcat obre un espai de possibilitats i de comunicació.
Do you know this song? But is it really a song? – Christina Schultz
Instal·lació
L’instal·lació crea un ambient sonor protagonitzat per la llunyania i la melancolia que sentim al no poder estar a tot arreu al mateix temps. Una peça musical que ha perdut la seva melodia. Dissabte a la nit, la instal·lació de Christina Schultz es convertirà en una sessió de dj/vj que animarà l’espai del Festival.
www.christinaschultz.com
Microficciones – Masu Fajardo
Performance
Microficciones reivindica a la seva manera el cos com a lloc d’exposició, com a espai de alteritat i per tant alterat, on la identitat només sorgeix amb la seva temptativa d’abandó.
Masufajardo.blogspot.com
Creadores i creació contemporània – Judit Vidiella (moderadora)
Xerrada-diàleg
Dins l’espai del Festival, Espai +D, s’obre un espai de reflexió al voltant de la creació escènica contemporània i les seves protagonistes
Time Again
Time Again és un projecte expositiu, comissariat per Paola Marugán, que pretén empènyer els límits del què s’entén per exposició tradicional, presentant una mostra de dos vídeo creacions (l’exposició possible) i quatre performances (la (im)possible exposició). Es tracta d’una exposició que es nodreix de les restes, materials i immaterials de les intervencions en viu de quatre performers. Una vegada realitzades les accions el que queda és l’absència de les seves pràctiques efímeres.
Espai Expositiu / Performances
Exposició possible
L’Exposició Possible mostra dues vídeo instal·lacions dels artistes Dan Hudson i Javier Álvarez
Exposició (im) possible
Sin Título – Quim Pujol
Performance
Sin Título aprofundeix en les característiques dels camins que seguim, la mesura en què certes coses persisteixen al mateix temps que d’altres es transformen i els camins que seguim però queden allí, inexplorats.
Experimentos del alma. Cotidianidad y trascendencia del ser –Maria Cosmes
Performance
Projecte iniciat el 2011 per la necessitat d’ampliar i canviar d’enfocament els temes usuals dins la pròpia obra. Per un costat, el seu treball en performance sempre ha estat condicionat per l’oportunitat de comptar amb un espai i uns participants que en molts casos no són accessibles en el moment de realitzar el projecte imaginat, i per aquest motiu, l’artista va decidir prescindir de moments pactats i aprofitar el que li oferia el dia a dia, així com també l’accessibilitat d’una càmera de registre.
1/4, ½, ¾, 4/4 – Ariadna Rodriguez
Performance
Performance a partir de quatre violins que han habitat el seu cos al llarg del temps i l’espai fins a pràcticament convertir-se en una extensió del seu cos.
Deseos Montruosos – Christina Shultz
Performance
Una conferència performàtica sobre els desitjos monstruosos que tenen els éssers humans. Schultz porta a terme una conferència que mostra (i possiblement també denuncia) la càmera oculta de la humanitat.
Projecte Euroregional VIA/Territori
WANTED – Pau Faus & Societat Doctor Alonso
Site Specific
Tots els dies, tots els espais. Projecte de territori en residència que pretén explorar algunes fronteres físiques i simbòliques del barri del Poblenou, “Amb aquest projecte plantegem una reflexió sobre l’inevitable augment (i creixent visibilitat) de les pràctiques autogestionades a l’espai públic de la ciutat”.
www.paufaus.net
Menash a trua – Arritmados
Circ
Resultat de la residència de creació atorgada conjuntament entre Escena Poblenou i La Central del Circ i la col·laboració de l’Estruch. Que dolç és viure l’èxit, no? Dolç i efímer, al mateix temps…
Trompe-l’oeil – Joan Morey
Instal·lació, trobada amb artista i Performance
Dos actes
TROMPE-L’ŒIL utilitza llenguatges habituals en el treball de l’artista i té la intenció d’amplificar el seu radi d’acció a través de la col·laboració amb diverses entitats del barri del Poblenou. D’aquesta manera es combinen performance, instal·lació, improvisació sonora i altres suports per tal de crear una mise-en-scène i un espectacle para-teatral.
Escenas para una conversación después del visionado de una película de Michael Haneke – El Conde de Torrefiel
Teatre / nous llenguatges escènics
Ningú va saber mai què fer amb la seva vida.
Per això, a una cuitat, existeixen tantes possibilitat per poder concretar una vida.
I per això, perquè a una ciutat hi ha tantes possibilitats per concretar una vida, ningú va saber mai què fer amb la seva vida.
Desastres que resulten casi imperceptibles pel seu caràcter quotidià.
Traces – Anna Huber
Dansa / Site Specífic
La peça investiga els contrasts entre moviment i immobilitat, so i silenci, formes orgàniques i geomètriques, estructures naturals i artificials, interior i exterior, efímer i permanent, vulnerable i fort, líquid i sòlid, inestable i estable, fràgil i compacte.
Sensa Denti: incursioni comiche a 0 anni – Le due e un quarto
Itinerant carrer
Sense dents, sense paraules i sense benzina. Dos nadons precoços es mouen de manera autònoma amb els seus cotxets pels carrers i places del barri fent el públic còmplice de les seves primeres entremaliadures.
www.ledueunquarto.it
Cabaret ambulant – Circ Lliure
Circ i humor
La Diva i la seva banda són els encarregats de mantenir el ritme i la connexió entre el públic i l’espectacle, a través de música, poesies, gags i números curts. La música en viu i l’humor fomenten la frescor d’un espectacle, humil i tendre, ple d’emocions, colors i llenguatges diferents que apropa un circ més humà, altruista i poètic.
Improvisació – Anna Huber
Dansa
Anna Huber improvisa amb Martin Schütz (cello, electrònica) sobre el moviment, el so i la seva interacció.Aquests són creats en directe, ara i aquí, un diàleg amb l’espai, el públic i el so que els envolta. Cada moment és únic i es dissipa del pròxim. Quines empremtes deixen el moviment, el so i la presència humana a l’espai?
UAL·LA – Ual·la
Art Sonor
Després d’organitzar un petit concert al menjador de casa que va acabar convertint-se en un concurs de tir de roba interior a l’escenari, Uàl.la decideix sortir a l’exterior i conquistar les sales de Barcelona i donar-se a conèixer tant a arreu del país com a nivell internacional amb actuacions a Bolívia, Argentina etc.
L’últim Enemic –David Franch i Mercè Moreno
Teatre
Un projecte escènic i audiovisual que s’inspira en el món del cinema i en les seves mitomanies per a parlar del conflicte intern que confronta els desitjos i les pors de cada persona. L’últim enemic és un mateix. És dins nostre, alimentat per falses creences, pors i inseguretats que apareixen a l’hora de voler aconseguir els nostres desitjos.
Loser kings –Umma Umma Dance & Manuel Rodriguez
Dansa
Una exploració al voltant del lloc on s’allotja l’essència autèntica i primitiva de l’ésser humà, tot mirant a l’interior del cos com una al·legòrica presó de l’individu. En aquest intent l’instin i la necessitat d’evasió es poden transformar en una llibertat que és en essència una utopia, duent a l’individu a descobrir que pot ser l’artífex de la seva pròpia presó.
Mô-nologia, los momentos menos malos de Carlo-Mô & Mr.Di –Mr Di I Carlo Mô
Humor
Quan Mô & Di pugen a l’escenari passen coses, moltes coses. Quan acaba la funció, baixen de l’escenari i el públic torna satisfet a casa. Sobre aquest espectacle no es pot dir res més, és una obra per veure, no per explicar. Vine a veure’l sense esperar i no deixis que te l’expliquin.
Le petit Chaperon Rouge, un conte corégraphique – Cia Divergences
Dansa per a tots públics
Cia Divergences utilitza el llenguatge del moviment, una escenografia i un vestuari senzill i alhora impactant, aconseguint el més difícil: atrapar els mes petits i també els adults gràcies a un savi joc de diferents lectures de les imatges i escenes proposades.
Somnis de Sorra – Borja Ytuquepintas
Teatre d’Objectes
Només amb les mans i sorra sobre un vidre, l’il·lustrador Borja González, crea històries que ens ompliran d’emocions. Amb les seves imatges vives projectades a una gran pantalla ens transporta per diferents atmosferes.
Digital Puppets – Digital Puppets Crew
Art Sonor/Teatre d’objectes
Digital Puppets Crew estrena a Escena Poblenou el seu primer espectacle. Es tracta d’una performance audiovisual per a tots els públics, en clau d’humor que parla de conceptes com l’alineació, el coneixement, la identitat, la veritat i la llibertat recorrent a la memòria col·lectiva a partir de nombroses referències als clàssics.
Manot Manat – Carles Santos
música + performance
Cada any, la Lluna travessant i triturant la finestra de la casa del pianista professional, deixa gravada al faristol del piano, una música inversemblant. El pianista professional, tracta de desxifrar-la sense memòria i mastegant el vidres trencats de la finestra travessada.
La dona no casada del pianista professional, experimenta amb la incrustació de la música, tenint diferents espasmes i convulsions de característiques exclusivament sexuals, compartides amb el seu amant afinador de pianos, que és cec d’una ceguera que ningú veu.
L’afinador no veu la Lluna i desafina la música. El pianista professional creu cegament amb la dona musicalitzada i plena de sucs.
INFO I ENTRADES:
http://www.escenapoblenou.com
http://www.atrapalo.com/entradas/Escenapoblenou2012_k/
Festival Organitzat per l’Associació Festival de Creació Contemporània Poblenou Amb el suport de: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, L’Ajuntament de Barcelona; Institut de Cultura, Districte de Sant Martí, GECT; Euroregió Pirineus Mediterrània, Institut Ramon Llull, Centre Cívic Can Felipa, Amb la col•laboració de PIAD, CDDFrancesca Bonnemaison, L’Antic Teatre, La Central del Circ, Espai El Graner/Consorci Mercat de les Flors, Goethe Institut, Pro-Helvetia, Biblioteca Manuel Arranz, Arts Santa Mònica, Hangar.org, Niu espai artístic contemporani, El Casino de l’Aliança, Universitat Pompeu Fabra, El Centre Moral del Poblenou, Private Space, Parcs i Jardins, Xarxa de Bilioteques de Barcelona, L´estrcuh de l´Ajuntament de sabadell.
Ens podeu fer arribar totes les propostes familiars, infantils i per a adolescents i ho publicarem al nostre bloc.
Finalmente, la pieza de Masu Fajardo ha sido cancelada debido a una lesión de menisco de la artistaZA.
firmado,
el que tenía que ser su ayudante.
🙂
Ohhh!!! Espero que la recuperación vaya bien Masu. Ánimos y a cuidarse!
Masuuuuuu.. muchos besossssss..todo ira bien,, semo