30/05 FLUXCLUB PRESENTA JORDI BENITO

display_jordi

sessió 7
dilluns 30 maig 2016_21h
entrada gratuïta

JORDI BENITO
Projecció + col·loqui
Jordi Benito (Granollers, 1951 – Barcelona, 2008) va ser un dels artistes conceptuals catalans més radicals. Membre actiu del Grup de Treball (1973-1975), col·lectiu pioner a Catalunya de la desmaterialització de l’art, va participar -juntament amb Robert Llimós, Francesc Abad i Muntadas- amb diverses accions a la Documenta V de Kassel del 1972, que va contribuir a la difusió de les pràctiques conceptuals a Europa.

El primer accionisme de Jordi Benito es va perllongar des del 1971 fins al 1974, amb accions senzilles com llançar-se contra una paret o cobrir-se la cara amb terra, en les quals es posava a prova la resistència física del cos. A la segona meitat dels anys setanta, el seu treball amb el cos es va radicalitzar en performances més complexes i va abandonar el body art estricte per les accions rituals. Benito va obrir una línia de treball que es va prolongar fins ben entrats els anys vuitanta i noranta, amb performances d’una gran teatralitat en què pintura, música i sacrifici ritual perseguien l’obra d’art total.

Després d’una aturada en la seva producció artística, va reprendre l’activitat al començament del 2000 amb instal·lacions de llum, pianos i fórmules matemàtiques. La seva darrera intervenció artística va ser al vestíbul de l’estació de Provença dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, en un homenatge al normalitzador de la llengua catalana, Pompeu Fabra. Benito, un dels representants més significatius de l’art corporal a Espanya, mai va entendre l’art deslligat de la vida.

El fons documental de Jordi Benito està dipositat al Museu de Granollers.

presentació
En aquesta sessió presentem una selecció d’accions i performances de Jordi Benito, realitzades entre 1972 i 2005. Es tracta de gravacions fetes en diversos formats, que documenten el període més fèrtil de l’artista en el camp de l’acció i la performance.

Agraïm la cessió del material a Altervideo i especialment al Museu de Granollers, en concret a les seves tècniques Maria Permanyer i Glòria Fusté, que estaran presents a la sessió, i a Vicenç Altaió, escriptor i investigador cultural, autor -amb el Museu de Granollers- dels dos volums del llibre: Jordi Benito, Idees com a imatges / Documents com a obres d’art, que ens ajudarà a conduir la sessió.

HORARIOS
LUNES: 21:00
gratuito

[+] Info →